Faimoasa Catedrală Notre-Dame din Paris se redeschide sâmbătă, la cinci ani și jumătate după ce un incendiu a distrus acoperișul și turla și a provocat daune majore în întreaga clădire.
În seara zilei de 15 aprilie 2019, acoperișul catedralei Notre Dame a izbucnit în flăcări. În scurt timp, focul a cuprins turla și aproape a răsturnat clopotnițele principale. În întreaga lume, telespectatorii au privit cu groază. O mare parte din acoperiș s-a prăbușit, dar clopotnițele și fațada au rezistat.
Rămâne neclar ce anume a provocat incendiul. Autoritățile au exclus incendierea premeditată și au declarat că o defecțiune electrică sau o țigară aprinsă ar fi putut fi responsabile.
Acum, la mai bine de cinci ani de când o lume întreagă a privit îngrozită imaginile ce păreau apocaliptice, faimoasa catedrală pariziană își redeschide ușile atât ca lăcaș de cult, cât și ca obiectiv turistic.
Momentul va fi marcat atât printr-o ceremonie non-religioasă, cât și prin oficializarea unor slujbe.
Arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, va oficia o slujbă, prima din cele opt zile de slujbe dedicate redeschiderii și deschise grupurilor specifice de credincioși și invitaților, precum donatorii pe 11 decembrie și pompierii pe 15 decembrie. Unele dintre slujbe, inclusiv în seara de 8 decembrie, la ora 18:30, vor fi deschise publicului larg.
Programată să înceapă în jurul orei 19.00, partea nereligioasă a ceremoniei trebuia inițial să aibă loc într-un cort mare din fața catedralei, dar acum totul se va desfășura în interiorul catedralei din cauza vântului puternic prognozat. Președintele Emmanuel Macron va ține un discurs.
Vor fi prezenți și președintele ales al SUA, Donald Trump, la fel ca soția președintelui Joe Biden, Jill, și zeci de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ceremonia religioasă se va încheia în jurul orei 2000 GMT, iar concertul va începe la scurt timp după aceea.
Începând cu 7 decembrie, vizitatorii vor putea rezerva un bilet gratuit online, pe site-ul Catedralei, pe rețelele sociale sau printr-o aplicație dedicată, pentru a intra în clădire în aceeași zi sau la una sau două zile după rezervare. De asemenea, va exista o coadă la fața locului pentru cei care doresc să intre fără rezervare.
Capodoperă gotică medievală, Notre-Dame de Paris (Doamna Noastră a Parisului) este unul dintre cele mai iubite și mai vizitate monumente din capitala Franței, celebru pentru bolta sa în nervuri, contraforturi, vitraliile uimitoare și garguii sculptați în piatră.
Prima piatră a fost pusă în 1163, iar construcția a continuat o mare parte din secolul următor, cu restaurări și adăugiri majore în secolele XVII și XVIII.
Victor Hugo a contribuit la transformarea catedralei într-un simbol al Parisului și al Franței atunci când a folosit-o ca decor pentru romanul său din 1831, „Cocoșatul de la Notre-Dame”. Quasimodo, personajul principal, a fost portretizat în filme de la Hollywood, într-o adaptare animată Disney și în musicaluri.
Elena Cristea