-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:20
No menu items!

Catastrofă ecologică lângă Marea Neagră. Zeci de mii de tone de hidrogen sulfurat ar putea ajunge în mare

spot_img

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă, trage un semnal de alarmă, joi, Consiliul municipal (ucrainean) al Mariupolului, într-un comunicat citat de Interfax-Ukraina şi EFE.

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram.

„Bombardarea Azovstal ar fi putut avaria o structură tehnică care conţinea zeci de mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat”, subliniază administraţia ucraineană din Mariupol.

„O scurgere a acestui lichid ar putea ucide complet flora şi fauna din Marea Azov. În plus, aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, avertizează în acelaşi timp Consiliul municipal, citat de Interfax-Ukraina.

La rândul său, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a subliniat necesitatea trimiterii imediate a unei echipe de experţi internaţionali la combinatul siderurgic Azovstal, căreia să-i fie asigurat acces la instalaţiile oţelăriei pentru a examina la faţa locului situaţia şi a preveni un dezastru ecologic cu consecinţe la nivel global.

Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost supus unor bombardamente intense chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie şi a fost practic în totalitate distrus, în timp ce puţini cetăţeni care au mai rămas aici se confruntă cu o gravă criză umanitară din cauza penuriei de apa potabilă şi produse alimentare.

D.Constantin