16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 14:34
No menu items!

Cătălin Predoiu s-a enervat pe urmăriții internațional. Ministerul Justiției face „o lege a fugarilor”

spot_img

Ministerul Justiţiei anunţă, marţi, că propune modificarea Codului penal, pentru a întări funcţia de exemplaritate a pedepsei şi a apăra încrederea în Justiţie, printr-o ”lege a fugarilor”. Schimbările vin ca răspuns la creşterea numărului de condamnaţi care au fugit din țară, ca să scape de pedepsele definitive pe numele lor.

Ministrul condus de Cătălin Predoiu supune dezbaterii publice un proiect de lege care schimbă un articol din Codul penal, care prevede ca cei condamnați definitiv la pedepse cu închisoarea, să fie acuzați de evadare, în cazul în care nu se predau autorităților în termen de 7 zile. 

Pedeapsa maximă în astfel de cazuri ajunge, potrivit actului normativ, de la 6 luni la 3 ani de închisoare și le poate aduce fugarilor un spor de pedeapsă.

Articolul modificat este art. 285, alineatele 3, 4 și 5, al Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un alineat nou, alin. (31), cu următorul cuprins:

  1. „(31) Se consideră evadare și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.
  2. La articolul 285, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) În situațiile prevăzute la alin. (1), (2), (3) lit. a) și b) și alin. (31), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.”
  3. La articolul 285, după alineatul (5) se introduce un alineat nou, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (31) fapta săvârșită de persoana care nu a fost citată la proces și nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deși a avut cunoștință de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoștința instanța.”

(1) Fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii dispuse printr-o hotărâre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a prezentei legi de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.  

(2) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) fapta săvârșită de persoana care nu a fost citată la proces și nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deși a avut cunoștință de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoștința instanța.

Ministerul Justiției mai argumentează că sustragerea de la executarea pedepsei reprezintă „o sfidare a autorității statului de a aplica legea și a înfăptui Justiția prin instanțele de judecată”.

Marilena Nedelcu