Cătălin Cherecheș, aflat în arest în Germania, a refuzat extrădarea simplificată, care ar fi durat în jur de 10 zile. Astfel, procedura extrădării s-ar putea prelungi cu câteva săptămâni.
Potrivit purtătorului de cuvânt de la Procuratura generală München, Florian Weinzierl, legea germană permitea extrădarea rapidă a lui Cătălin Cherecheș. Fostul edil însă a refuzat această variantă.
„Persoana urmărită penal a declarat că intenționează să se apere împotriva extrădării și că va ridica obiecții. Dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va prezenta în cadrul procedurilor judiciare în fața Tribunalului Regional Superior din München”, a spus Florian Weinzierl pentru Digi 24.
În aceste condiții, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat din Germania prin procedura obişnuită care ar putea dura, din practica anterioară, 30-45 de zile.
”Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă”, a precizat Cătălin Predoiu, la Antena 3, joi seară, referindu-se la procedura obişnuită prin care va fi extrădat din Germania fostul primar al oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Predoiu a explicat că este vorba despre o procedură standard, în care nu sunt implicate nici ministerele de Justiţie sau Interne din România, nici cele din Germania, procedura fiind una europeană.
”Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare. De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a spus Predoiu.
Dus la închisoarea Stadelheim din Munchen, unde a stat și Adolf Hitler
Un răspuns al Procuraturii Generale din München arată că fostul edil Cătălin Cherecheş, aflat închisoarea Augsburg-Gablingen, va fi mutat în curând închisoarea din München.
Închisoarea din München se întinde de 14 hectare, cuprinde 5 clădiri, cu o capacitate totală de 1379 – 2100 de locuri, şi este una dintre cele mai mari închisori din Germania care, de-a lungul timpului, a adăpostit infractori şi ucigaşi celebri.
Inclusiv Adolf Hitler a fost închis timp de 1 lună, între 24 iunie şi 27 iulie 1922, în această închisoare.
„Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat; condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale. Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării. De regulă, decizia se ia pe baza dosarului; în acest sens, nu este de aşteptat o audiere orală. Persoana urmărită penal este liberă să formuleze obiecţii în orice moment. În principiu, procedurile de extrădare ar trebui să fie accelerate; de asemenea, este adevărat că, în conformitate cu Decizia-cadru europeană, o decizie ar trebui să fie luată în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, nu există un termen limită absolut”, susţine Procuratura Generală din München, potrivit Mediafax.
Adina Bucur Silav