Prăjitura numită cataif își are originile în Imperiul Otoman. Este un desert tradițional turcesc – face parte din aceeași familie cu baclavaua. Preluată de greci și adusă în România o dată cu fanarioții, rețeta de cataif a ajuns extrem de apreciată, folosită des de gospodine.
Ingrediente:
- 250 gr fidea,
- 50 gr unt,
- 150 ml lapte,
- 250 gr zahar,
- coajă de lămâie rasă,
- 200 ml smântână lichidă.
Mod de preparare:
Se unge o tavă cu unt și se asează fideaua în strat subțire, uniform.
Se dă tava la cuptorul încălzit, la 150 grade Celsius, pentru 10 minute, cât să se rumenească fideaua.
Între timp, se prepară siropul: laptele se amestecă cu jumătate din cantitatea de zahăr și coaja de lămâie și se dă în clocot.
După ce fideaua s-a rumenit, se scoate din cuptor și peste ea se toarnă siropul. Se introduce iarăși la cuptor pentru încă 10 minute.
Când fideaua s-a legat cu siropul de lapte, formând o foaie, se scoate din cuptor și se lasă să se răceasca. Se taie foaia în două, care vor fi umplute cu frișcă.
Se bate frișca spumă cu restul de zahăr și se ornează cataiful după preferințe, după care se va da la rece pentru cel puțin 2 ore. Se poate consuma atât simplu, cât și îmbrăcat în frișcă.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa