2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:00
No menu items!

Cât va fi salariul minim european în România. Criteriile de care se ține cont

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că de la 1 ianuarie 2025 noul salariu minim va fi 4.050 de lei.

”Actul legislativ este în transparenţă, toată lumea l-a văzut şi s-a pronunţat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid, să fie făcute şi de reglajele tehnice”, a precizat premierul.

Ciolacu a mai declarat că ”nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură, şi vom creşte salariul minim, de la 1 ianuarie”.

”De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra, guvernul britanic a anunţat creşteri substanţiale ale salariilor începând din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă”, a mai spus Ciolacu.

Legea pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut pe țară, conform noii directive europene pentru un salariu minim adecvat, aduce modificări semnificative în procesul de stabilire a salariului minim, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru românii cu venituri reduse. Acest mecanism nou se bazează pe o serie de indicatori economici, inclusiv puterea de cumpărare, costul vieții, rata de creștere a salariilor și productivitatea la nivel național, elemente menite să asigure o adaptare mai precisă a salariului minim la realitățile economice actuale și să contribuie la o mai bună distribuție a veniturilor.

De precizat că prin această nouă lege nu se va stabili o sumă exactă ce va reprezenta salariul minim începând din 2025, ci un mecanism de care Guvernul va trebui să țină cont în viitor, scrie avocatnet.ro.

Principalele prevederi ale noii legi

Noua lege reglementează două concepte distincte în privința salariului minim:

Salariul de bază minim brut. Acesta reprezintă suma minimă la care salariatul are dreptul pentru munca prestată, conform actelor normative sau contractelor colective de muncă aplicabile.

Salariul de bază minim brut garantat în plată. Acesta este salariul minim stabilit anual de Guvern prin hotărâre, ținând cont de consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Pentru actualizarea anuală, Guvernul analizează o serie de criterii, printre care:

-puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;

-nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

-rata de creștere a salariilor;

-nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Sancțiuni mai stricte pentru neacordarea salariului minim

Legea vine și cu măsuri mai severe împotriva angajatorilor care nu respectă obligația de a acorda salariul minim.

Pentru fiecare persoană aflată în această situație, amenzile vor fi între 3.000 și 5.000 de lei, iar amenzile totale aplicate unui angajator pot ajunge la 200.000 de lei.

Aceasta este o măsură preventivă care are ca scop descurajarea evaziunii salariale și promovarea respectării legislației muncii.

                                                                                                                Adina Bucur