4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:41
No menu items!

Cât timp vor avea imunitate bolnavii de COVID. Cei cu anticorpi pot avea încă virusul și îl pot transmite (Studiu)

spot_img

Cercetări preliminare făcute de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că reinfectările celor care au trecut deja prin boală sunt rare – cu 44 de cazuri descoperite dintr-un număr de 6614 de persoane incluse în studiu, arată Reuters, citând studiul PHE.

Experții avertizează că persoanele infectate la începutul pandemiei, în primele luni ale anului 2020 , sunt vulnerabile din nou la infectare. De asemenea, spun cercetătorii britanici, cei care au dobândit imunitate naturală trecând prin infecție, pot fi purtători în continuare și pot transmite boala, având cantități virale în nas și gât.

„Știm acum că cei mai mulți care au avut virusul și au dezvoltat anticorpi, sunt protejați în cazul unei reinfectări, dar nu sunt protejați în totalitate și deocamdată nu știm cu exactitate cât durează protecția”, spune Susan Hopkons, unul dintre conducatorii studiului ale cărui rezultate au fost publicate la finalul săptămânii trecute.

„Asta înseamnă că deși crezi că ai avut boala și ești protejat, este puțin probabil să dezvolți o formă severă de infecție, dar tot rămâne un risc în privința faptului că te poți reinfecta și transmite mai departe”, mai atrage atenția cercetătorul britanic.

Alți experți au analizat studiul denumit SIREN și îi îndeamnă pe oameni să fie vigilenți.

„Datele oferite înseamnă că oricine poate fi o potențială sursă de infecție pentru alții și trebuie să ne comportăm ca atare”, a precizat Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburh.

Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea Reading, afirmă că „studiul are implicații majore despre modul în care putem depăși criza actuală.”

Studiul SIREN dezvoltat de  Institutul de Sănătate Publică din Anglia implică mii de angajați din sănătate din Marea Britanie, care au fost testați cu regularitate din luna iunie, atât pentru a se vedea dacă sunt infectați, cât și pentru detectarea anticorpilor.

În perioada 18 iunie -24 noiembrie, oamenii de știință au descoperit 44 de potențiale reinfectări – două probabile și 42 posibile – din 6614 participanți care au fost testați pozitiv la anticorpi. Asta reprezeintă o rată de 83% protecție în fața reinfectării, spun reprezentanții studiului.

Cercetătorii au adăugat că vor continua să monitorizeze participații la studiu pentru a vedea exact dacă imunitatea lor naturală va rezista mai mult de cinci luni.  Aceștia au mai precizat că unele dovezi sugerează că unele persoane imunizate natural pot păstra un nivel ridicat de virus.