0.5 C
București
vineri, 7 februarie 2025 - 12:37
No menu items!

Cât sunt dispuși să plătească olandezii pentru tezaurul dacic furat

spot_img

Guvernul olandez ar putea să plătească României 5,8 milioane de euro pentru obiectele de artă furate din Muzeul Drents, conform publicației olandeze Nu.nl.

Ministerul Educației, Culturii și Științei din Olanda a confirmat această informație după un raport al RTV Drenthe.

În cazul în care tezaurul dacic este găsit în stare deteriorată, Olanda va suporta costul pagubelor.

Asigurarea muzeului nu va acoperi pierderea, singura responsabilitate financiară a instituției din Assen fiind plata francizei, al cărei cuantum nu a fost dezvăluit, mai arată sursa citată.

În Olanda, guvernul garantează în mare parte pentru daunele sau furtul obiectelor de artă împrumutate muzeelor naționale. Această politică reduce costurile de asigurare, facilitând organizarea de expoziții temporare valoroase.

Anul trecut, guvernul olandez a garantat pentru aproape 460 de milioane de euro în opere de artă împrumutate la 13 muzee.

Coiful de la Coțofenești, evaluat la peste 4 milioane de euro

Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a dezvăluit imediat după furtul tezaurului dacic de la muzeul Drens suma pentru care erau asigurate toate piesele expuse în Olanda.

Potrivit contractului de împrumut realizat între MNIR și cel din Drents, valoarea totală a asigurării a fost de 30.278.960 euro și acoperea perioada 15 iulie 2024 -15 februarie 2025.

Suma asigurării Coifului, cel mai important artefact din cele aduse, se ridică la 4,3 milioane de euro. În cazul celor trei brățări dacice, variază între 450.000-500.000 de euro per piesă.

Ultima reevaluare, în urmă cu peste 14 ani

Corpul de control al prim-ministrului a constatat „deficienţe sau lacune legislative” în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural, precum şi „abateri” de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, potrivit unei sinteze a verificărilor întreprinse în legătură cu condiţiile în care o parte din artefactele din tezaurul dacic au fost expuse în Muzeul olandez Drents din Assen.

Pentru unele dintre bunurile expuse în Olanda ultima reevaluare s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, cu toate că, potrivit regulii stabilite prin normele aplicabile, această operaţiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani.

Nici urmă de aurul dacic

Cele patru obiecte de tezaur furate din Olanda nu au fost încă recuperate.

Trei suspecți au fost arestați în acest caz, însă refuză să colaboreze cu anchetatorii olandezi. Un al patrulea suspect a fost identificat și este căutat.

Hoții au pătruns în Muzeul Drents pe 25 ianuarie, folosind explozibili și spărgând mai multe geamuri. Au furat patru obiecte de aur prețioase, inclusiv Coiful de la Coțofenești din secolul V î.Hr și trei brățări dacice de aur. Artefactele aparțineau Muzeului Național de Istorie a României din București și făceau parte dintr-o expoziție despre daci.

                                                                                                       Adina Bucur