4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:42
No menu items!

Cât fură „fantomele” din centrele de colectare a deșeurilor metalice

spot_img

Industriașii din petrochimie cer interzicerea achiziționării de fier vechi de la persoane fizice

Procurorii DIICOT au anihilat o rețea de evazioniști care timp de aproape 2 ani ar fi adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 5 milioane și jumătate de euro. Zece de persoane sunt acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani.

Rețeaua era coordonată de doi bărbați care dețineau centre de colectare și care au achiziționat cantități importante de deșeuri metalice de la mai multe persoane fizice. Pentru a scăpa de plata taxelor, adică impozitul de venit, impozitul pe profit și contribuția la fondul de mediu, suspecții nu au înregistrat în contabilitatea firmelor toate documentele, livrând deșeurile unor firme înființate în numele unor apropiați de-ai lor.

Firmele astfel înfiinţate au fost folosite pentru a livra deşeuri metalice colectate de la persoane fizice sau rezultate din dezmembrări, către diferite societăţi comerciale,  ulterior fiind  cesionate fictiv către cetăţeni de origine tunisiană, pentru a se sustrage eventualelor controale care ar fi putut demasca activitatea frauduloasă desfăşurată.

comunicat DIICOT

Anchetatorii au mai stabilit că pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale asupra activităţii firmelor înfiinţate în scop evazionist, au fost depuse în numele acestora, declaraţii fiscale întocmite cu date fictive în ceea ce priveşte provenienţa reală a mărfurilor livrate, menţionându-se achiziţii fictive de la alte firme de “tip fantomă”.

Valoarea tranzacţiilor cu deşeuri metalice derulate în cei aproape doi ani, în numele acestor firme, este de 100.000.000 lei. Iar prejudiciul adus statului a fost stabilit la 5,5 milioane de euro.

M.N.