7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025 - 15:05
No menu items!

Cât a putut să bea un bărbat din Iași. Medic: „Record absolut”

spot_img

Un bărbat de 40 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iași în comă alcoolică. Medicii au fost șocați când au descoperit ce cantitate de alcool se afla în sângele acestuia.

„Seria pacienților cu consum de etanol a culminat vineri cu un record absolut, posibil și record național negativ. Un bărbat de 40 de ani a ajuns în comă etanolică, alcool în sânge 969 mg/ dl. A fost intubat, ventilat mecanic și tratat în UPU. După revenirea stării de conștiență după ore de tratament și monitorizare a fost trimis la Spitalul Socola”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, pentru Bună Ziua Iași.

Monitorizarea după 3 ore de tratament a indicat scăderea alcoolemiei la 524 mg/dl.

Organizația Mondială a Sănătății definește consumul excesiv de alcool ca fiind „consumul a cel puțin 60 de grame de alcool pur la bărbați sau 40 de grame de alcool pur la femei, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile”.

O valoare de 969 mg/dl pentru alcoolemia (concentrația de alcool în sânge) este extrem de mare. În general, alcoolemia se măsoară în miligrame pe decilitru (mg/dl), iar valorile tipice pentru o persoană care consumă alcool sunt mult mai mici:

– O alcoolemie de 0,2-0,5 g/l (adică 20-50 mg/dl) poate determina efecte ușoare, cum ar fi senzația de relaxare.

– O alcoolemie de 0,5-1,5 g/l (adică 50-150 mg/dl) este considerată o stare de ebrietate moderată.

– O alcoolemie de 2,0 g/l sau mai mare (adică 200 mg/dl și peste) poate duce la confuzie, coordonare slabă și chiar riscuri de viață.

                                                                                                          Adina Bucur