România a cheltuit în 2024 sub 1% din PIB pe înzestrarea armatei. Ministerul Apărării (MApN) a menționat, într-un răspuns adresat unei interpelări în Camera Deputaților, că doar 20% din bugetul alocat apărării este destinat înzestrării armatei.
Conform datelor publicate pe site-ul MApN, România a cheltuit în 2024 peste 13 miliarde de lei – echivalentul a circa 2,6 miliarde de euro – pe achiziții „de active fixe și tehnică militară”. Asta înseamnă 0,74% din PIB-ul țării. Peste 20 de miliarde de lei s-au dus pe salarii, indemnizații, drepturi bănești și pensii.
„România rămâne pe deplin angajată în procesul de modernizare a apărării, bugetul alocat, care reprezintă peste 2% din produsul intern brut, dintre care 20% este destinat înzestrării, reflectând angajamentul NATO privind investițiile în apărare (Defence Investment Pledge)”, arată MApN, citat de Digi 24.
Recent, într-o intervenție la Antena 3 CNN, ministrul Apărării, Angel Tîlvă, s-a arătat mulțumit de cum s-a cheltuit bugetul ministerului: „Am avut alocare de 2,28-2,29% din PIB şi avem cheltuieli de 2,26%, deci foarte bine. Este important şi cum au fost cheltuiţi aceşti bani. Aceşti bani au fost cheltuiţi nu numai în integralitatea loc, dar au fost cheltuiţi bine şi pe priorităţile pe care Programul de Înzestrare a Armatei României le-a avut formulate înainte”.
Tîlvăr a mai afirmat că sunt unele întârzieri privind livrarea de echipament militar: „Asta ţinând seama că din punct de vedere al achiziţiilor, din cauza provocărilor de securitate, a mediului de securitate, există întârzieri în ceea ce priveşte livrările de echipamente militare, dintr-un motiv foarte simplu: cererea a crescut exponenţial”.
Trump vrea ca țările NATO să cheltuiască 5% din PIB
Preşedintele ales al SUA a declarat recent că membrii alianţei militare ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare – o creştere uriaşă faţă de obiectivul actual de 2% şi un nivel pe care nicio ţară NATO, nici măcar Statele Unite, nu îl atinge în prezent, scrie reuters.com.
Comentariile lui Trump au fost o reamintire a accentului său asupra cheltuielilor NATO pe care l-a pus şi în timpul primului său mandat şi a ameninţărilor sale de a nu-i proteja pe aliaţii care nu îndeplinesc obiectivul.
Oficiali din ţările NATO au declarat că sunt de acord că bugetele pentru apărare trebuie să crească în continuare, dar nu aprobă obiectivul de 5%, care, potrivit analiştilor, ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic şi economic aproape în cazul tuturor membrilor. Aceasta ar necesita fonduri suplimentare de sute de miliarde de dolari.
Cine cheltuie cel mai mult pentru apărare
Polonia, în schimb, care se învecinează cu Ucraina, este membrul NATO care cheltuieşte cel mai mult din PIB pentru apărare – 4,12% anul trecut, arată estimările alianţei. Ea este urmată de Estonia cu 3,43% şi de Statele Unite cu 3,38%.
Iar, Polonia este și primul stat NATO care sprijină cererea președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca țările membre ale NATO să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, scrie agenția germană de presă DPA, citându-l pe ministrul Apărării de la Varșovia.
Obiectivul lui Donald Trump este „un important apel de trezire” pentru membrii alianței, a afirmat ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Adina Bucur