Castanele comestibile se numără printre cele mai energizante, nutritive și sănătoase fructe ale toamnei. Fierte sau prăjite, au proprietăţi curative care ajută persoanele bolnave de inimă, anemicii, dar și de ajutor pentru cei care vor să îşi păstreze silueta.
Tratează tusea: o porţie de castane poate fi un aliat ideal împotriva problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă.
Vindecă acneea: amestecaţi miezul castanelor cu miere şi aplicaţi pe faţă sub formă de mască revigorantă. Aceasta are efect antiinflamator şi reglează sebumul.
Remediu pentru varice: Substanţele conșinute de castane repară găurile microscopice din vasele de sânge şi din cele capilare şi îmbunătăţesc elasticitatea acestora. Tinctura de castane este benefică în cazul varicelor.
Ajută la digestie: sunt o bună sursă de fibre, fiind indicate persoanelor care au probleme cu digestia, sau care doresc să îşi fortifice musculatura şi organismul
Castanele au un conţinut foarte mic de colesterol, sunt foarte puţin bogate în sodiu şi constituie una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice, fiind ideale pentru cei care vor să îşi păstreze silueta şi pentru cei care au probeleme cu inima. Este drept ca au un conținut caloric ridicat, însă acesta este datorat carbohidraților și nu grăsimilor. 100 g de castane contin aproximativ 220 calorii.
Piureul din castane este unul dintre puţinele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt.
Castanele conțin numeroase săruri minerale precum magneziu, mangan, zinc, potasiu, fosfor, fier dar și vitamine ca B1, B2, B6 si E. Într-o cantitate mică, castanele conțin și vitamina C care sporește rezistența organismului în fața infecțiilor.Grație acestor vitamine si minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizică și intelectuală, convalescenților, bătrânilor și copiilor.
R.M.