Militarii, polițiștii și angajații serviciilor de informații ar putea să-și cumpere locuințele de serviciu în care locuiesc cu chirie. Achizițiile se vor putea face după o formulă de calcul stabilită în 1990, fără avans și cu o dobândă de numai 5%.
Angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională își vor putea cumpăra locuințele de serviciu în care acum locuiesc cu chirie, în cazul adoptării unui proiect de lege care a fost depus la Senat. „În acest mod se degrevează bugetul de stat de cheltuielile legate de administrarea acestor case”, argumentează semnatarii propunerii legislative.
Conform documentului, vor putea cumpăra o singură locuinţă de serviciu personalul aflat în activitate, pensionarii sau urmaşii personalului decedat, care îndeplinesc următoarele condiţii:
-deţin un contract de închiriere valabil pentru locuinţa respectivă, în calitate de titular sau sunt urmaşii titularului (decedat) contractului de închiriere;
-locuiesc efectiv în locuința respectivă;
-au chiria achitată la zi;
-nu dețin o locuință proprietate personală corespunzătoare nevoilor familiei;
-nu au demisionat din instituţiile respective sau nu și-au încetat activitatea din motive imputabile;
-nu au avut în proprietate o locuință de serviciu achiziționată anterior, indiferent de numărul de camere.
În situaţia în care soţii, personal militar sau civil, deţin fiecare câte o locuinţă de serviciu, numai unul dintre aceştia poate cumpăra la prețuri preferențiale o astfel de casă.
Vândute și în rate
Locuințele de serviciu pot fi vândute chiriașilor fie cu plata integrală fie în rate lunare, care se vor eșalona pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%, sub cea practicată acum de către băncile comerciale în cazul creditelor imobiliare.
„Preţul de vânzare al locuinţelor se stabileşte pe baza procedurilor de evaluare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Decretul-Lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin indexarea valorii astfel determinate în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum, valabil în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestui act normativ şi data încheierii contractului de vânzare”, prevede proiectul de lege.
Potrivit inițiativei, pensionarii sau urmașii titularului vor putea să își păstreze dreptul de a rămâne chiriași în imobil, în condițiile în care nu vor putea să îl cumpere.
„Locuinţele de serviciu cumpărate în condiţiile prezentei legi nu pot fi înstrăinate pentru o perioadă de 5 ani de la data achitării integrale a preţului”, mai prevede proiectul de lege.
În noua lege, prețurile vor fi fără TVA: „Vânzarea locuinţelor de serviciu de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în condiţiile prezentei legi, nu constituie operaţiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată”.
Adina Bucur Silav