-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:24
No menu items!

Căsătoriile homosexuale ar putea fi interzise prin Constituție

spot_img

Mai multe organizații neguvernamentale, grupate în „Coaliția pentru Familie” au adunat peste 1.350.000 de semnături pentru a împiedica, prin Constituție, căsătoriile homosexuale. Numărul de semnături este mai mult decât dublul cerut de lege.

Coaliția dorește adoptarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Proiectul de lege propus revizuiește articolul 48, alineat 1 din Constituția României astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Actualul text al articolului din Constituție prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Până pe 20 ianuarie, „Coaliția pentru Familie” anunța strângerea a 825.000 de semnături. Președintele Comitetului de inițiativă, Mihai Gheorghiu, preciza, la momentul respectiv, într-o conferință de presă, că se dorește strângerea unui număr de semnături mai mare decât cel prevăzut de lege pentru ca acestea să devină „un semnal, o mărturisire, o atenționare a tuturor factorilor politici și guvernamentali” privitoare la importanța subiectului și necesitatea de a proteja familia.

Comitetul de inițiativă este format din 16 membri și este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali. Din „Coaliția pentru Familie” fac parte 23 de asociații și ONG-uri, precum Asociația Părinți pentru ora de Religie, Asociația Alianța Familiilor din România, Asociația Familiilor Catolice din România Vladimir Ghika, Asociația PRO VITA – filiala București, Asociația Familia Tradițională și altele.

Potrivit datelor furnizate de „Coaliția pentru Familie”, dintre țările europene 13 permit căsătoria între persoane de același sex, dintre care 12 prin lege, iar una prin Constituție (Irlanda). Celelalte țări recunosc doar căsătoria bărbat — femeie, dintre care 16 o protejează prin Constituție. De asemenea, în ultimii patru ani, în Europa, au avut loc cinci referendumuri naționale pe tema căsătoriei și a familiei.

Revizuirea Constituției României poate fi făcută, potrivit articolului 150 din Legea fundamentală, dacă este susținută de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Olimpia Diaconiuc