4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:48
No menu items!

Casa Albă, îngrijorată de ameninţările Iranului la adresa Arabiei Saudite: ‘Nu vom ezita să acţionăm în apărarea intereselor noastre şi a partenerilor’

spot_img

SUA sunt îngrijorate în legătură cu ameninţările Iranului la adresa Arabiei Saudite şi nu vor ezita să reacţioneze dacă va fi necesar, a declarat marţi seara un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează de AP News, citată de Agerpres.

‘Ne îngrijorează aspectul privind ameninţarea şi rămânem în contact constant cu saudiţii prin canale militare şi ale serviciilor de informaţii’, a afirmat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe. ‘Nu vom ezita să acţionăm în apărarea intereselor noastre şi a partenerilor în regiune’, a subliniat el.

Reacţia Casei Albe intervine după ce publicaţia Wall Street Journal a relatat că Arabia Saudită a împărtăşit informaţii SUA despre riscul unui atac iminent din partea Iranului asupra unor obiective de pe teritoriul regatului saudit.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns deocamdată unei solicitări din partea Reuters privind un comentariu despre informaţiile apărute în media.

Hossein Salami, un înalt comandant al Gardienilor Revoluţiei din Iran – armata de elită a regimului de la Teheran – a emis la 20 octombrie ceea ce el a numit un avertisment la adresa liderilor saudiţi, cărora le-a recomandat să nu se bazeze pe Israel, menţionând în context ‘palatele lor de sticlă’.

Riadul a susţinut acorduri intermediate de SUA conform cărora doi dintre aliaţii săi din Golf au stabilit legături cu Israelul în 2020 într-un demers care a creat o nouă axă regională anti-Iran, dar a lansat şi discuţii directe cu Teheranul anul trecut, încercând să diminueze tensiunile pe fondul incertitudinii ţărilor din Golf cu privire la angajamentul SUA în regiune, notează Reuters.

Arabia Saudită a acuzat Iranul de un atac cu rachetă şi dronă în 2019 asupra instalaţiilor sale petroliere, acuzaţie pe care Teheranul o neagă. Principalele puteri musulmane sunnită şi şiită s-au aflat în rivalitate timp de decenii, susţinând aliaţi care duc războaie proxy în întreaga regiune.

Aceste îngrijorări intervin într-un moment în care relaţiile dintre Riad şi Washington sunt tensionate, după ce alianţa OPEC, condusă de Arabia Saudită a decis luna trecută să reducă producţia de petrol, ceea ce a generat temeri privind o creştere a preţului benzinei în SUA.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că vor exista consecinţe pentru relaţiile Washingtonului cu Riadul, iar mai mulţi senatori americani au îndemnat Casa Albă să îngheţe orice cooperare cu Arabia Saudită, inclusiv vânzările de arme.

SUA au acuzat Iranul că a furnizat Rusiei drone pentru a le utiliza în războiul acesteia în Ucraina, ceea ce a determinat Washingtonul să încetinească eforturile pentru resuscitarea acordului nuclear cu Teheranul, denunţat de fostul preşedinte Donald Trump în 2018.

D.Constantin