-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:51
No menu items!

Cartofii, în topul scumpirilor în luna octombrie, urmați de ouă și de alte legume

spot_img

cartofi

Cartofii s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie față de septembrie, cu aproape 9%, fiind urmați de ouă, cu un avans de 8,75% și de alte legume și conserve de legume (6,7%). De altfel, mărfurile alimentare au fost cele care au contribuit cel mai mult la creșterea inflației în octombrie, până la 1,8%.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), prețurile au crescut față de luna septembrie cu 0,29%, cu un avans de 0,5% la mărfurile alimentare și la servicii. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu aproape 0,1%.

În afară de legume și de ouă, scumpiri în octombrie față de septembrie s-au mai înregistrat la laptele de vacă și branza de vacă, dar acestea au fost nesemnificative, respectiv între 0,6% și 0,5%.

La categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze, de 1,3%, iar la servicii, creșteri de preț s-au produs la abonamentele auto și la cinematografe (1,13% – 1,9%).

România va înregistra, în luna ianuarie a anului viitor, un record pozitiv de inflație anuală, de aproximativ 1%, cred analiștii Băncii Comerciale Române (BCR). Pe anul 2013, creșterea prețurilor va fi în jur de 2%, principalul motiv al temperării inflației fiind anul agricol bun.

BNR a redus prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%. În plus, banca centrală a scăzut dobânda de politică monetară la 4% pe an. În prognoza de inflație pentru anul viitor, de 3%, banca centrală nu a inclus creşterile de accize pentru că nu ştie metodologia de calcul a acestora.

Potrivit guvernatorului, impactul va fi de 0,2-0,6%. Astfel, în scenariul pesimist, rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 3,6% la finele lui 2014, în afara intervalului de variaţie a BNR, şi asta fără a mai lua în calcul impozitul pe clădirile speciale.

Cosmina Croitoru