Carta Națiunilor Unite, semnantă la San Francisco, în 26 iunie 1945, de 50 din cele 51 de state membre originale, apoi de alte 140 de state, printre care și România, se bazează pe principiul egalității în drepturi și al egalității suverane.
Potrivit articolului 1, alineat 2, statele membre se obligă „să dezvolte relații prietenești între națiuni, întemeiate pe respectarea principiului egalităţii în drepturi a popoarelor şi dreptului lor de a dispune de ele însele, şi să ia oricare alte măsuri potrivite pentru consolidarea păcii mondiale”.
Pe de altă parte, articolul 2 prevede la alineatele 1 și 4 că „Organizaţia (Națiunilor Unite – n.r.) este întemeiată pe principiul egalităţii suverane a tuturor Membrilor ei”, iar „toţi Membrii Organizaţiei se vor abţine, în relaţiile lor internaţionale de a recurge la ameninţarea cu forţă sau la folosirea ei fie împotriva integrităţii teritoriale ori independenţei politice a vreunui stat fie în orice alt mod incompatibil cu scopurile Naţiunilor Unite”.
Departamentul de Stat al SUA ar fi trebuit să aibă în vedere aceste texte ale Cartei înainte de a cere imperios Parlamentului României să retragă legile justiției.
Emanuel Stan