În luna martie a acestui an, numărul de ovine și caprine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 62%, respectiv 50% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În același timp, numărul păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 8,3%.
”În luna martie 2013, faţă de luna precedentă, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la bovine, iar la porcine, ovine, caprine şi păsări au crescut. Comparativ cu luna martie 2012, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la păsări, iar la bovine, porcine, ovine şi caprine au crescut”, se arată într-un comunicat de presă al INS.
Față de luna februarie 2013, numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 2%, respectiv cu 8,7%. Porcinele sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 4,6%, respectiv cu 4,0%. Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut, față de luna februarie 2013, de 5,3 ori, respectiv de 3,6 ori.
Numărul păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă au crescut cu 9,1%, respectiv cu 7,4%.
Față de luna martie 2012, numărul bovinelor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 8,9%, respectiv cu 4,0%. Numărul porcinelor sacrificate şi greutatea în carcasă au crescut cu 4,6%, respectiv cu 9,8%. Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 61,8%, respectiv cu 50,3%.
Pe de altă parte, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 8,3%.
Potrivit statisticilor patronatelor din industria cărnii, consumul de carne de pasăre a scăzut constant în perioada 2009-2011, de la 434.000 de tone echivalent carcasă la 329.000 de tone.
C.C.