4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:58
No menu items!

Carnea de cal ajunsă în Marea Britanie nu provine din România UPDATE

spot_img

Carnea de cal ajunsă în Marea Britanie nu provine din România

Carnea de cal descoperită în lasagna, împachetată în Franța și trimisă în Marea Britanie nu provine din România, au declarat pentru Sursa Zilei, reprezentanți ai Asociației Române a Cărnii.

„De fiecare dată, partenerii străini au primit însă carne cu documente în regulă din România, iar reprezentanții companiei franceze știu asta. Au formulat deliberat acuzații grave împotriva companiilor românești și pentru asta ar trebui atacați în instanță”, a explicat pentru Sursa Zilei președintele Asociației Române a Cărnii, Sorin Minea.

Potrivit acestuia însă, pe piața intracomunitară există „o rețea de băieți deștepți care a decis să facă bani din tranzacții ilegale cu carne”. „Cel mai probabil, francezul a cumpărat carnea, prin intermediari, dar nu din România”, a conchis Minea.

La rândul lor, reprezentanții Carmolimp – societate acuzată că ar fi trimis carnea de cal în Franța și care deține unul dintre cele două abatoare românești avizate să exporte carne pe piața intracomunitară – au anunţat, luni, că se delimitează de scadalul din Franţa în care două abatoare din România sunt acuzate că au comercializat produse din carne de vită care au în compoziţie carne de cal, considerând că acţiunile reprezintă un atac fără precedent asupra industriei româneşti de profil.

„În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată. De asemenea, reprezentanţii Carmolimp consideră cel puţin ruşinoasă încercarea Spanghero şi Comigel de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca şi carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranţă era prima zi din viaţa sa când procesa carne”, se arată într-un comunicat al Carmolimp.

Compania menţionează de asemenea că grupul Carmolimp nu are contracte comerciale cu vreo firmă din Franţa, iar pe parcursul anului 2012 compania nu a avut livrări către această ţară.”Grupul nu are contracte de colaborare cu Comigel sau Spanghero şi, din întâmplare, chiar nu a comercializat la export carne de vacă. De asemenea, toate livrările de marfă plecate din unităţile noastre au la bază proceduri care asigură trasabilitatea fiecărui lot”, se menţionează în comunicat.

Mai mult, grupul Carmolimp subliniază că nu comercializează produse din carne de cal sau produse care să conţină carne de cal, pe teritoriul României.

În schimb, celălalt abator – care aparține unei companii din localitatea Călinești, județul Suceva – a precizat că a comercializat carne de cal pe piuața intracomunitară în Italia și în Bulgaria. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar – Veterinare Suceva toată carnea de cal livrată de acest abator a fost testată şi verificată prin analize la laboratorul instituţiei. Inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator şi nu s-au constatat nereguli.

În paralel, autoritățile române, inclusiv premierul Victor Ponta, au anunțat că au început o anchetă pentru a stabili dacă s-a comis vreo infracțiune în acest caz. „Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franţa, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”, a afirmat premierul Ponta.

El a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii, alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.

UPDATE

La rândul lui, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată.

„În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României”, a afirmat ministrul agriculturii.

Constantin a spus că autorităţile franceze „s-au referit” la două abatoare din România. Unul dintre ele se află în Braşov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu) şi altul în Botoşani. „Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României”, a adăugat ministrul.

Raluca Dan