-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:02
No menu items!

Carmen Dan: 18.662 de secţii de votare, organizate pentru referendum. „Tu votezi, MAI te informează” / VIDEO

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a anunţat, joi, că, pentru referendum, la nivel naţional sunt organizate 18.662 de secţii de votare. Potrivit ministrului, bugetul Prefecturii Capitalei a fost majorat cu peste jumătate de milion de lei, la cerere. În același timp, Ministerul Afacerilor Interne a lansat un clip video prin care transmite informaţii despre modalitatea de vot la referendumul din acest weekend. În conţinutul clipului se menţionează norme pentru respectarea Legii electorale.

Ministrul afacerilor interne a anunţat și că au fost tipărite 21.099.107 de buletine de vot, 95.570 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT” şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante, pentru referendum, materialele fiind repartizate deja către Ministerul Afacerilor Externe şi către prefecturi.

„Ştiu că fiecare Prefectură a stabilit un grafic de distribuire a buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării referendumului. De asemenea, au fost confecţionate ştampilele de control ale secţiilor de votare, acestea urmând a fi predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi au fost achiziţionate celelalte materiale consumabile necesare desfăşurării referendumului, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că, la nivel naţional, sunt organizate 18.662 de secţii de votare.

„Ştiu că este un efort foarte mare pentru structurile de ordine publică şi vreau să asigur pe toţi cei implicaţi în acest proces că aceste ore suplimentare vor fi plătite, aşa cum prevede legea pentru desfăşurarea serviciului în zilele libere”, a completat Dan.

Ministrul a mai precizat că, din punct de vedere al cheltuielilor organizatorice, Prefectura Capitalei a solicitat o suplimentare a bugetului cu 516.000 de lei, cerere care a fost aprobată.

„Ca de obicei, în astfel de situaţii, în zilele de sâmbătă şi duminică atât eu, cât şi secretarii de stat vom fi la minister, în legătură permanentă cu dumneavoastră, pentru a putea asigura cu operativitate sprijinirea acţiunilor dumneavoastră. (…)De la sediul ministerului, în zilele de 6 şi 7 octombrie, zilele în care sunt deschise urnele de vot, vor fi făcute comunicări periodice referitoare la activităţile desfăşurate la nivel naţional de către structurile MAI”, a mai transmis Carmen Dan.

La videoconferinţa cu prefecţii condusă de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, în calitate de preşedinte al Comisiei, au fost prezenţi şi vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, secretarul general al Ministerului Educaţiei Naţionale, Dănuţ Chican, precum şi secretari de stat MAI şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor cu atribuţii în organizarea referendumului.

„Tu votezi! MAI te informează” pentru referendum

Joi, Ministerul Afacerilor Interne a lansat și clipul video intitulat „Tu votezi! MAI te informează”, care face referire la regulamentul de bază privind modalitatea de vot la referendum şi este postat pe site-ul MAI, la secţiunea „Referendum 2018”.

Spotul durează puţin peste 30 de secunde şi conţine informaţii precum „intră singur în cabină” sau „votează legal”.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Românii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, precum şi sediile acestora, vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către primarii localităţilor şi Autoritatea Electorală Permanentă. Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menţionate.

R.D.