-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:16
No menu items!

Care sunt solicitările patronilor din turism la adresa Legislativului

spot_img

Federația Patronatelor din Turismul Românesc și-a prezentat problemele specifice industriei, într-o întâlnire cu preşedinţii Comisiilor Senatului României, care a avut loc luni.

”Comunicarea dintre mediul de afaceri din turism şi clasa politica a intrat într-o nouă etapă, cea a relaţionării directe, la aceeaşi masă, în care investitorii îşi expun problemele, prezintă posibile soluţii iar legiuitorul având o imagine de ansamblu clară, poate veni în întâmpinarea solicitărilor acestora, fie prin modificarea cadrului legislativ existent, fie prin iniţierea de legi”, potrivit unui comunicat al FPTR.

Cele 5 puncte abordate au fost:

  1. Deblocarea legii impozitului specific.

Având în vedere că astăzi, 28 iunie 2016, se află pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, Proiectul de Lege privind impozitul specific unor activităţi (PL-x 26/2016), s-a hotărât să nu se mai aducă modificări cu privire la acest proiect de lege, pentru a nu se tergiversa procesul legislativ.

  1. Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism.
  2. Elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră.

Reprezentanţii FPTR au solicitat Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat introducerea unei iniţiative legislative privind scutirea de impozit pe salariu, pentru angajaţii sezonieri, în perioada de extrasezon. Această măsură ar crea continuitate şi stabilitatea personalului hotelier, în fiecare an. S-a stabilit ca reprezentanţii FPTR să transmită o motivaţie către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, urmând ca aceasta să fie transpusă într-o propunere legislativă susținută în cadrul şedinţelor comisiei.

  1. Susţinerea turismului balnear.

Reprezentanţii FPTR au solicitat o modificare legislativă care să creeze cadrul propice pentru creşterea incoming-ului dar şi modificarea TVA-ului, care nu este deductibil pentru unităţile balneare față de cele de sănătate. Aceasta iniţiative urmează să fie propusă în cadrul şedinţelor Comisiilor Senatului.

  1. Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: educaţie, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii.

Turismul este o industrie care stimulează creşterea economică în cel puţin alte 12 industrii (alimentaţie, construcţii, industria uşoară, mobilă, industria transportului, agricultură etc), aşa cum se întâmpla în ţările în care turismul este bine dezvoltat: Spania, Grecia, Turcia, se mai arată în comunicatul citat.

T.S.