0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:13
No menu items!

Care sunt secretele vorbitului în public?

spot_img

Secretele vorbitului in public

Puse în situaţii în care trebuie să vorbească în faţa unei audienţe, anumite persoane au foarte mare nevoie de sfaturi pentru a face faţă cu bine acestui eveniment. Sigur, este doar o chestiune de timp şi trebuie să avem simţul penibilului activat înainte de a ne afişa în public. Este de dorit să nu roșim, să nu transpirăm, să nu ne împiedicam în cuvinte și să nu ne bâlbâim.

Marii oratorii spun că cel mai recomandat pentru vorbitul în public este să ne pregătim temeinic înainte de a intra în scenă, deoarece acest lucru calmează. Pentru a evita uitatul în podea, lecturarea monotonă de pe prompter şi alte gafe, este foarte important să cunoaştem subiectul abordat, pentru a avea răspunsurile pregătite şi pentru a putea improviza cu încredere la nevoie.

Rece, calm și adunat – altfel, graba strică treaba, căci nervozitatea blochează gândirea. Un ritm frumos şi lent crează armonie şi oamenii ascultă cu plăcere.

En garde! Cea mai sigură cale de a garanta dezastrul este să lăsăm garda jos. Trebuie să credem că ceea ce spunem este adevărat – informaţiile oferite sunt relevante, valoroase şi convingătoare.

Practica este mama învăţăturii, căci numai exersând putem avea performanţe. Audienţa captează întotdeauna mesajul pe care îl transmitem, nu percepe neapărat persoana noastră, aşadar tonul face muzica.

Relaxarea şi gândirea pozitivă conferă încredere şi interes în rândul publicului, atrăgându-le atenţia.  Limbajul corpului este foarte uşor de citit şi interpretat, chiar dacă încercăm să disimulăm. Toată lumea face greșeli, nimeni nu este perfect şi oamenii recunosc acest lucru.

Roxana Mera