1.3 C
București
marți, 4 februarie 2025 - 20:24
No menu items!

Care sunt șansele lui Donald Trump de a sugruma economia Rusiei cu o prăbușire a prețului petrolului? ANALIZĂ

spot_img

Președintele american Donald Trump spune că poate determina scăderea prețurilor pentru a forța Kremlinul să facă un compromis în privința războiului din Ucraina. Dar pentru aceasta este nevoie de ajutorul statelor arabe, care ar putea fi reticente în a susține o cerere americană, se arată într-o analiză publicată de Moscow Times.  

În ultimele săptămâni, Donald Trump a subliniat importanța prețurilor ridicate la petrol în capacitatea Rusiei de a purta războiul împotriva Ucrainei și a sugerat că scăderea veniturilor din energie ar face Kremlinul mai dispus la compromisuri în cadrul negocierilor de pace.

Pe lângă anunțarea unei situații de urgență energetică în SUA pentru a stimula producția de gaze și petrol, Trump a făcut apel la membrii OPEC, alianța marilor producători de petrol condusă de Arabia Saudită, să contribuie la scăderea prețului.

„În acest moment, prețul este suficient de ridicat pentru ca acest război să continue, trebuie să scădeți prețul petrolului și să puneți capăt războiului. O modalitate de a-l opri [războiul] rapid este ca OPEC să nu mai facă atât de mulți bani. Deci, OPEC ar trebui să se pună pe treabă și să scadă prețul petrolului. Și acest război se va opri imediat”, a declarat Trump pe 24 ianuarie.

În prima sa reuniune după comentariile lui Trump, OPEC+ – care include alianța condusă de Arabia Saudită și alte țări producătoare de petrol, precum Rusia – și-a menținut luni planurile de aprovizionare cu petrol convenite anterior.

Planul actual al OPEC este de a continua cu limitarea ofertei de petrol în acest trimestru, înainte de a crește treptat producția începând cu luna aprilie. Aceasta înseamnă că, deși presiunile lui Trump nu au fost luate în considerare până în prezent, lucrurile s-ar putea schimba în viitor.

Cât de importante sunt veniturile din petrol pentru Rusia?

Produsele energetice reprezintă principalul produs de export al Rusiei. Sancțiunile occidentale au creat obstacole în calea exporturilor de gaz rusesc prin crearea de blocaje în conducte, ceea ce a făcut dificilă înlocuirea de către Moscova a volumelor pe care le vindea în Europa cu exporturi către alte țări, în special China. În același timp, exporturile de petrol rusesc, majoritatea transportate pe mare, rămân stabile și reprezintă peste 60 % din livrările de energie ale țării. 

Kremlinul a reușit să redirecționeze exporturile de petrol din Europa către India și China, deși această rută este mai costisitoare din cauza călătoriilor mai lungi și a costului așa-numitei „flote fantomă” de nave utilizate pentru a eluda sancțiunile.

Până în prezent, strategia de sancțiuni a Occidentului s-a concentrat pe creșterea costurilor Rusiei și pe reducerea profiturilor sale din petrol, mai degrabă decât pe întreruperea completă a livrărilor. De exemplu, Rusia încă își poate vinde în mod legal petrolul pe piețele mondiale, în anumite condiții, spre deosebire de Iran, care se confruntă cu o interdicție generală asupra tuturor exporturilor sale de petrol.

Problema este că influența Rusiei pe piața energiei este suficient de mare încât, dacă tot petrolul său ar fi sancționat dintr-o dată, acest lucru ar putea provoca panică și ar face ca prețurile globale să crească vertiginos.

”Dacă nu există nimeni care să suplinească [volumele de petrol ale Rusiei], atunci echilibrul se strică, prețul crește, iar acesta este exact opusul a ceea ce încearcă Trump să obțină, și anume scăderea substanțială a prețurilor la energie”, a declarat pentru Bloomberg TV Natasha Kaneva, șefa strategiei globale pentru mărfuri a JPMorgan.

Care este perspectiva petrolului pentru 2025?

În situația actuală, se preconizează că prețul țițeiului Brent va ajunge la o medie de 74 de dolari pe baril în 2025, în scădere de la 81 de dolari în 2024, potrivit Administrației americane pentru informații energetice (EIA).

EIA și-a publicat previziunile pe 21 ianuarie – adică după alegerea lui Trump. Valoarea de 70 de dolari este suficientă pentru ca Rusia să obțină un profit din vânzările sale de petrol, chiar dacă petrolul rusesc de tip Urals se tranzacționează de obicei cu o reducere față de Brent.

Guvernul rus se așteaptă să vândă petrol la un preț mediu de 69,7 dolari pe baril în 2025.

Este puțin probabil ca o scădere a prețului petrolului să oprească economia rusă, dar va afecta bugetul. Orice scădere de 10 dolari pe baril a prețului de export al petrolului rusesc se traduce prin aproximativ 17 miliarde de dolari în venituri pierdute anual. Exporturile totale ale Rusiei în 2023 s-au ridicat la 425,1 miliarde de dolari.  

SUA nu are prea mult spațiu pentru a crește în mod relevant producția de petrol pe cont propriu, cel puțin pe termen scurt. Membrii OPEC, în special Arabia Saudită, dispun de peste 2 milioane de barili pe zi de capacitate de rezervă „pe termen scurt” sau de petrol pe care îl pot elibera rapid pe piață pentru a influența prețurile.

Teoretic, OPEC poate ajuta SUA să creeze suficientă ofertă de petrol pentru a reduce prețurile petrolului și, eventual, pentru a elimina de pe piață o parte semnificativă din petrolul rusesc. Dacă SUA au suficiente pârghii pentru a reuși acest lucru – și dacă această mișcare servește intereselor Washingtonului – este o altă problemă.

În primul rând, prețul la care extracția de petrol se face profitabil în SUA este de aproximativ 60 de dolari pe baril, potrivit analistei Natasha Kaneva, de la JP Morgan. „Estimăm că la nivelul de preț de 60 de dolari, producția SUA este stabilă. La 50 de dolari, producția americană este cu siguranță în scădere”, a spus Kaneva.

Planul probabil al lui Trump este de a relaxa reglementările privind industria petrolieră, astfel încât SUA să își poată crește ieftin producția chiar și atunci când prețurile sunt scăzute. Cu toate acestea, rezultatele unei astfel de politici nu s-ar vedea imediat, ci în anii următori, a mai menționat Kuneva.

În al doilea rând, ar putea fi problematic pentru producătorii OPEC, în special Arabia Saudită, să scadă prețurile chiar și pentru a-și asigura o cotă de piață mai mare, deoarece au nevoie de prețuri ridicate la petrol pentru a-și echilibra bugetele. De exemplu, Arabia Saudită are nevoie de un preț al petrolului de aproximativ 90 de dolari pe baril pentru a-și acoperi nevoile de cheltuieli bugetare prevăzute fără a înregistra un deficit.

În ciuda insistențelor lui Trump de a reduce prețul petrolului, este puțin probabil ca OPEC să facă mare lucru pe termen scurt și, în schimb, ar putea aștepta să vadă dacă apar lipsuri reale pe piață din cauza luptei pentru înlocuirea rezervelor iraniene și rusești, a declarat analistul Rachel Ziemba. În cele din urmă, OPEC se va concentra probabil pe interesele sale pe termen lung, iar acest lucru include menținerea Rusiei implicată în orice acord OPEC+, a adăugat Ziemba.

Există, de asemenea, o componentă politică a motivului pentru care statele din Golf ezită să cedeze cererilor lui Trump. Țările OPEC ar putea fi reticente să creeze un precedent în care un mare producător de petrol, în acest caz Rusia, să fie obligat să își vândă petrolul ieftin sub presiunile Occidentului.

T. S.