6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:52
No menu items!

Care sunt provocările pentru reforma pieței de electricitate, în viziunea celor de la General Electric

spot_img

Care sunt provocările pentru reforma pieței de electricitate, în viziunea celor de la General Electric

Liberalizarea piețelor de energie, în ultimele două decenii, a adus numeroase beneficii consumatorilor, însă aceste piețe au nevoie de reorganizare în unele regiuni ale Europei, potrivit unui raport publicat miercuri de compania General Electric (GE) și de grupul consultativ E3G – Third Generation Environmentalism.

Prin aceste schimbări, piețele trebuie să facă față celor trei provocari majore:

– siguranța aprovizionării;

– obiectivele ecologice;

– accesibilitatea din punctul de vedere al costului.

”Lucrarea își propune să definească reforma pieței de electricitate (EMR) în termeni simpli și să promoveze un dialog între autorii de politici și alți factori implicați, responsabili de implementarea modificărilor pe piețele de energie electrică. Acest dublu deziderat de a învața din experiența piețelor de energie electrică operaționale și de a sprijini decarbonizarea sectorului pe viitor a dat naștere mai multor inițiative de reformă a pieței”, a declarat Markus Becker, de la GE, co-autor al lucrării.

Conform raportului, peisajul EMR este format din patru aspecte cheie:

– nevoia de a atrage suficiente investiții finanțate eficient în producția cu emisii scăzute de carbon;

– garanția că operatorii de sistem pot menține fiabilitatea rețelei la volume tot mai mari de energie regenerabilă intermitentă;

– competitivitatea piețelor retail de energie electrică și încrederea clienților că beneficiază de o ofertă rezonabilă de la propriul furnizor;

– facilitarea investițiilor rentabile pe partea de cerere a pieței în vederea reducerii necesarului general și asigurării unor servicii de echilibrare.

”Chiar dacă multe dintre aspecte sunt valabile pentru toate piețele de energie electrică, ele reprezintă provocări deosebite pentru UE în încercarea autorilor de politici de a crea o piață energetică europeană unică, integrată. Această lucrare definește peisajul reformei pieței de energie electrică și identifică cele mai importante modificări ce trebuie implementate pentru a face față viitoarelor provocări ale politicilor”, a afirmat Simon Skillings, de la E3G.

Vlad Bârleanu