Germania a depășit criza economică nu pe baza unui efort pe termen scurt, ci datorită unei strategii și structuri specifice, care pune în prim-plan firmele mici și mijlocii, a afirmat Eric Schweitzer (foto), preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania.
Acesta a participat marți seară la un eveniment în București, organizat de de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) și dedicat sectorului IMM.
În opinia lui Schweitzer, principalele provocări pentru economia românească sunt următoarele:
– Înființarea unui sistem educativ dual, care presupune calificarea la un loc de muncă a tinerilor care sunt încadrați în învățământul secundar (liceu, școli profesionale) și care nu vor să urmeze o facultate. În Germania, acest sistem este coordonat de camerele de comerț. Timp de doi-trei ani, tinerii sunt plătiți de o firmă pentru a învăța o meserie, iar statul asigură suportul teoretic. Datorită acestui sistem, șomajul în rândul tinerilor din Germania este de doar 6-7%.
– Păstrarea unui ”sistem fiscal foarte rezonabil”. Schweitzer a dat exemplul negativ al Franței, care intenționează să introducă un impozit de 75% pentru veniturile de peste 1 milion de euro anual.
– Gradul de încredere în stat pe care îl au firmele independente, de familie. Posibilitatea ca acestea să se auto-finanțeze prin veniturile nete obținute și să-și dezvolte afacerile.
– Dezvoltarea infrastructurii. ”IMM-urile se duc spre locuri cu infrastructură bună – șosele, căi ferate, transport aerian, școli”, a afirmat Schweitzer.
– Energia. ”Prețurile energiei regenerabile trebuie să fie stabilite de economia de piață, nu de Parlament”, a spus Schweitzer.
Germania este cea mai mare economie a Europei și principala piață de export pentru produsele românești.
AHK Romania este o cameră bilaterală, înființată în 2002, care are, în prezent, peste 500 de membri.
Vlad Bârleanu
Foto: facebook.com