1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:01
No menu items!

Care sunt motivele pentru care ÎPS Calinic a demis-o pe stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon

spot_img

Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, a fost demisă din funcție de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de conducătorii altor cinci unități de cult din județul Suceava, anunță Monitorul de Suceava.

În urma evaluării stareților și starețelor, egumenilor și egumenelor mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a avut loc pe 23 septembrie 2024, la Mănăstirea Putna, în care au fost evaluate activitățile desfășurate în perioada septembrie 2020 – august 2024, s-a dispus demiterea unui număr de șase conducători ai unităților de cult, după cum urmează: Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Pojorâta – Mestecăniș, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Orata, Schitul „Sfântul Nicolae” Leucușești, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” Valea Seacă – Câmpulung Moldovenesc.

Comisia de evaluare a avut în vedere eficiența administrării ansamblului monahal, precum și modul de gestionare a resursei umane. În perioada următoare vor avea loc alegeri, iar cei desemnați pentru a ocupa funcțiile vacante își vor prelua mandatul începând cu 1 noiembrie 2024.

Stavrofora Gabriela Platon, licențiată în Teologie şi Filologie 

Stareța Mănăstirii Voroneț era monahia dr. Gabriela Platon, care a preluat funcția pe 26 iulie 2018, în ajunul sărbătorii Sfîntului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, de la stavrofora Irina Pântescu, care a trecut la cele veșnice pe 9 martie 2022.

Conform ”Monitorului de Suceava”, în perioada octombrie 1991 – septembrie 1995, monahia dr. Gabriela Platon a urmat studii de licenţă la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă – Litere. Este licenţiată în Teologie şi Filologie cu lucrarea: „Vocaţia monahală în BOR astăzi”. În perioada octombrie 2001 – iunie 2006,  a urmat studii de licenţă la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, Specializarea Istorie – filozofie. A fost licenţiată cu lucrarea „Monografia Mănăstirii Voroneţ”. Din septembrie 2005 și pînă în septembrie 2006 a urmat un curs de muzeografie şi conservare, MCC – Centrul pentru Formare, Educaţie permanentă şi Management în domeniul culturii al Patriarhiei Române. A primit atestat în muzeografie cu lucrarea: „Conservarea şi valorificarea patrimoniului Sfintei Mănăstiri Voroneţ”. În perioada noiembrie 2007 – februarie 2010, a urmat un masterat la Universitatea „Ştefan cel  Mare” din Suceava: „Studii globale. Cultură şi comunicare”. Lucrarea de disertaţie: „Dialogul culturilor şi civilizaţiilor: Sfânta Mănăstire Voroneţ”.

Monahia dr. Gabriela Platon este și membră a Societății Scriitorilor Bucovineni, aceasta fiind foarte activă în plan cultural, pe lîngă faptul că are o activitate extrem de apreciată de enoriași în cadrul celebrei Mănăstiri Voroneț.

”Acum urmează un nou capitol în istoria locașului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Slujim în continuare, în armonie, Biserica lui Hristos”, reacția Stareței Mănăstirii Voroneț

Imediat după apariția acestei informații pe site-ul Monitorului de Suceava, stavrofora dr. Gabriela Platon a trimis acest mesaj: „Nimeni, când intră pe poarta unei mănăstiri, cu mintea înălțată spre Cer,  pe <cărarea spre mântuire> nu visează ajungerea în funcție de conducere. Acestea le dăruiește Dumnezeu în timp, dacă consideră necesar, pentru chivernisirea bunurilor Casei lui Dumnezeu. După 9 ani la Moldovița, am venit la Voroneț, stându-i la dreapta celei dintâi Starețe, Stavrofora Irina, cu toata conștiința misiunii de a reînvia Mănăstirea Voroneț după 206 ani. În cei 33 de ani am restaurat împreună cam tot ce era de restaurat la biserica înconjurată cu iarbă și ruine. Acum urmează un nou capitol în istoria locașului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Slujim în continuare, în armonie, Biserica lui Hristos”.

D.Constantin