18.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024 - 12:35
No menu items!

Care sunt mizele economice ale duelului Trump–Harris din noiembrie. ANALIZĂ

spot_img

Alegerile prezidențiale din SUA îi aduc față în față pe republicanul Donald Trump și pe democrata Kamala Harris, care propun două viziuni complet diferite despre economie.

O analiză publicată de compania de investiții Tradeville trece în revistă zonele de impact cele mai relevante:    

  1. Taxele

Reforma fiscală va fi probabil bătălia legislativă definitorie din 2025. În 2017, Trump a semnat o lege fiscală care a redus impozitele pe veniturile personale și corporative. Aceste reduceri fiscale vor expira la sfârșitul anului viitor, prin urmare reforma fiscală va fi una dintre primele probleme de pe agenda Casei Albe în ianuarie.

Trump vrea să extindaă toate reducerile, promitațând că rata de impozitare pentru corporații va ajunge la 15% de la 21% pentru companiile care fabrică produsele în SUA. Harris, de cealaltă parte, afirmă că vrea să extindă reducerile fiscale pentru americanii care câștigă sub 400.000 USD/an, dar să le crească în alte segmente, propunând o rată de impozitare de 28% pe câștigurile de capital, în creștere față de 20% în prezent, dar sub rata de 39,6% propusă de Biden. Totodată, Harris dorește să impoziteze în anumite cazuri câștigurile de capital nerealizate, o măsură pe care specialiștii o consideră dificil de implementat si care ar putea afecta industrii precum imobiliarele si capitalul de risc.

2. Imigrația

Criza de la frontieră a fost una dintre problemele definitorii ale administrației Biden și, după economie, este una dintre principalele arii de interes în perioadele electorale. În iunie, Biden a semnat un ordin executiv pentru a închide granița în anumite circumstanțe și pentru a limita protecția azilului, iar piața se așteaptă la acțiuni similare din partea lui Harris.

Trump a promis să lanseze “cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii” dacă va câștiga alegerile din 2024. Însă, trebuie menționat că, deși Trump a cerut deportarea a 11 mil. de imigranți când era președinte, deportările au fost, în medie, de doar 300.000 pe an între 2017 și 2020.

Cum ar impacta economia schimbarea politicii de imigrație? În ultimii 2 ani, imigranții au crescut semnificativ oferta de forță de muncă din SUA, acest lucru sprijinind creșterea economică și contribuind la creșterea numărului de locuri de muncă fără a majora semnificativ inflația. În mod proporțional, specialiștii se așteaptă ca efectul opus să apară dacă vom asista la o scădere majoră a imigrației.

3. Politici comerciale și tarife

Trump și Biden au folosit tarifele (taxele plătite de importatorii din SUA pentru bunurile importate) pentru a consolida apărarea națională și pentru a crește competitivitatea globală a industriilor interne.

Trump susține acum un tarif de bază de 10% pentru toate bunurile importate și un tarif de 60% (sau mai mare) pentru bunurile din China. Totuși, dacă tarifele propuse de Trump ar fi implementate integral, acestea ar putea reduce PIB-ul real al SUA cu 0,3% până la 0,5% iîn 2025, conform calculelor JPMorgan. Cu toate acestea, impactul final al tarifelor ar putea fi mai modest decât estimările analiștilor sau chiar ar putea fi atenuat dacă noile modificări vor fi implementate treptat, iar industria ar fi subvenționată, astfel încât companiile să nu transfere costurile către consumatori.

Dacă propunerile lui Trump vor fi implementate integral, specialiștii se așteaptă ca tarifele să încetinească creșterea în mod disproporționat pentru exportatorii de bunuri și să crească inflația în mod disproporționat pentru importatorii de bunuri. În cifre, ar însemna un posibil impact negativ de 0,7% asupra PIB-ului zonei euro, aproximativ dublu față de cel din SUA, dar o creștere a inflației europene de doar 0,2% (sau mai puțin). O astfel de divergență ar putea avea implicații asupra politicii monetare din cele două regiuni și, prin urmare, asupra ratei de schimb EUR/USD.

 

Scenariul unei victorii pentru Trump

Anii electorali au fost, în general, benefici pentru piața de capital din SUA. Indicele S&P 500 a crescut în aproape fiecare an electoral din 1960. Totuși, anumite sectoare pot fi favorizate în functie de orientarea candidatului care are cele mai mari șanse de câștig.

În primii doi ani de președinție (2017-2018), cu un Congres controlat de republicani, indicele bursier S&P 500 a avansat cu 29%, susținut de adoptarea Tax Cuts and Jobs Act, care a redus impozitul pe profit de la 35% la 21% și a diminuat impozitele pe venit.

Un al doilea mandat al lui Trump ar putea urma o direcție similară, cu intenția declarată de a revoca realizările administrației anterioare, precum Legea Reducerii Inflației (IRA), care alocă 400 mld. USD pentru subvenționarea fabricării de baterii, vehicule electrice, turbine eoliene și energie solară. Totuși, mai mulți congresmeni republicani și-au exprimat recent opoziția față de anularea acestei legi.

Pe Bursă, companiile din sectorul petrolului, gazelor naturale și al energiei tradiționale ar putea fi mari câștigatoare în cazul unei victorii a lui Trump, având în vedere angajamentul său de a relaxa reglementaările privind producția internă de petrol și gaze.

Pe de altă parte, acțiunile din industria apărării ar putea înregistra creșteri sub o administrație republicană, deoarece cheltuielile pentru apărare sunt așteptate să fie o prioritate. Companii precum Lockheed Martin ar putea obține avantaje considerabile din creșterea bugetelor militare și a contractelor guvernamentale pentru tehnologii avansate de apărare.

De asemenea, sectorul criptomonedelor ar putea deveni unul dintre marii beneficiari ai unei victorii Trump. Deși inițial a avut o poziție scepticî față de criptomonede, fostul președinte și-a schimbat perspectiva, promițând să transforme Statele Unite în „capitala cripto” a lumii.

Companiile din sectorul energiei regenerabile și al vehiculelor electrice, precum Tesla sau Rivian, ar putea fi afectate negativ de o victorie a lui Trump. Acesta a declarat că va anula politicile lui Biden privind stimulentele fiscale pentru vehicule electrice.

Scenariul unei victorii pentru Harris

Kamala Harris și-a format o imagine publică pur democrată de la începutul campaniei sale: s-a remarcat prin poziția ei față de dreptul femeilor la avort, pe care contracandidatul său o combate. Mai mult, aceasta propune regularizări ale prețurilor pentru alimente,  pentru a reduce ritmul inflației.

Harris are o atitudine pozitivă față de utilizarea surselor de energie verde, precum centralele hidroelectrice si panourile fotovoltaice, lucru care se extinde și către vehiculele electrice. Democrata promovează produsele fabricate în SUA și adoptă o poziție dură față de China (similar oponentului său), impunând totuși, tarife mai mici pentru produsele fabricate și importate de acolo.

Pe Bursă, vor avea de câștigat companii din domeniul medical (sănătatea reproducerii, cannabis medicinal), inginerie și construcții, energie egenerabilă.

T. S.