4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:05
No menu items!

Care este pedeapsa pe care au cerut-o procurorii pentru Elena Udrea

spot_img

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului în care Elena Udrea este judecată pentru fapte de corupție în legătură cu campania electorală din 2009, pedeapsa maximă pentru fostul ministru al Dezvoltării.

Procurorul a susținut, în pledoaria de final, că Udrea a încercat să denatureze tot timpul adevărul, dar a vrut să îi demonstreze judecătorului că vrea să colaboreze și să se afle adevărul. El a înșirat încă o dată acuzațiile – 2 fapte de instigare și 4 spălare de bani, precizând că dacă legea penală mai favorabilă în acest caz este este codul penal vechi, atunci limitele pedepsei în care s-ar încadra Udrea sunt de la 3 la 12 ani. El a subliniat apoi că dozarea pedepsei trebuie să fie corespunzătoare funcției, astfel că a cerut maximul de pedeapsă, 12 ani. 

Ultimul termen al acestui proces ar fi trebuit să aibă loc pe 8 ianuarie, dar cu o zi înainte, Elena Udrea a anunțat că este infectată cu coronavirus

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe fostul secretar general al ministerului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

Procurorii au stabilit prin rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura între toate aceste persoane și contractele încheiate pe consultanță, precum și toate sumele de bani, ar fi fost gestionate de Elena Udrea.

„Nu mă consider vinovată de comiterea infracțiunilor. (…) Am finanțat personal campania electorală din 2009, alocând sume totalizând peste 300 de mii de euro. Veniturile personale și ale soțului aferente anului 2009 mi-au permis această finantare. Cred că sunt printre puținii politicieni care au adus bani personal la campania electorală și nu au plecat cu bani acasă în urma lor”, a declarat Udrea, în cadrul procesului de la Curtea de Apel București.

Marilena Nedelcu