Statele central și est-europene din cel mai recent val de extindere a UE se opun impunerii unor cote obligatorii de refugiați, conform propunerilor Comisiei Europene și Germaniei. Poziția României este că nu poate primi decât 1.785 de migranți și că va vota împotriva cotelor obligatorii.
Recent, președintele Klaus Iohannis a admis, însă, că România ar putea fi ”obligată” să accepte cote obligatorii, în cazul unui vot pozitiv majoritar în Consiliul UE.
Marți, este programat un Consiliu JAI, cu prezența miniștrilor de Interne din cele 28 de state, iar miercuri este programat un summit al liderilor politici.
Luni, guvernul Cehiei a transmis că va contesta la Curtea Europeană de Justiție impunerea cotelor și că acestea sunt ilegale.
Cifrele vehiculate până în prezent despre cotele obligatorii sunt nerelevante, în contextul în care fluxurile de migrație pe coridorul balcanic sunt constante. Agenția europeană Frontex a anunțat că încă o jumătate de milion de migranți sunt pe punctul de a ieși din Turcia către UE.
O miză mare o reprezintă forțarea unui compromis inițial. Însă, o miză și mai mare este echilibrul de putere din interiorul UE și forțarea elementelor de suvernitate națională. Statele central și est-europene se tem de un eventual șantaj al Germaniei cu privire la blocarea fondurilor europene.