Aurul s-a apreciat în 2023 și se află, în continuare, pe o pantă ascendentă, iar principala explicație este atacul asupra Israelului de la începutul lunii octombrie, potrivit unei analize publicate de compania de investiții XTB România.
Luni, prețul aurului înregistra o creștere de 11% față de începutul anului. Joi, tendința s-a atenuat, arătând o creștere de 7% față de începutul anului.
Evoluția prețului de la începutul anului – USD/uncie/ Sursa: cnbc.com
Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, traseul cotațiilor aurului poate fi uneori surprinzător și fluctuant, pentru că, la știrile de impact, răspunsul poate fi accentuat, ezitant sau chiar întârziat. ”Cu toate acestea, dincolo de provocări, între care se numără și competitorii variați pentru titlul de activ de refugiu, pe termen lung, aurul ocupă în continuare un rol important în portofoliile diversificate ale investitorilor”, a explicat Claudiu Cazacu.
Principalele concluzii ale analizei:
- Din totalul cererii din trimestrul al treilea al anului, de 1267,1 tone, doar 75,3 au fost folosite în industrie (electronică, stomatologie sau alte ramuri industriale), față de 578,2 tone pentru crearea de bijuterii, potrivit World Gold Council. Deci, componenta-cheie a setării prețurilor „vizibile” este cea financiară. Aici se observă un trend divergent, după natura alocării capitalului în sectorul aurului.
- Investițiile în lingouri și monede fizice au crescut, la 296,2 tone, față de 276,8 în trimestrul al doilea, în timp ce ieșirile din fondurile listate pe burse (ETF-uri) au însumat vânzări de 139,3 tone. Este al șaselea trimestru consecutiv de scăderi pentru fondurile listate. Explicația este că investitorii preferă să dețină fizic metalul prețios.
- Există o categorie importantă de cumpărători care își fac tot mai mult simțită prezența: băncile centrale. În contextul unei fragmentări internaționale tot mai puternice, deținerile de aur în creștere sunt văzute de unele instituții centrale ca o ancoră de încredere: achizițiile de 337,1 tone au dus creșterile de rezerve la 800 de tone în primele trei trimestre ale anului. Este un nivel record pentru această perioadă. Interesant este fapul că, pe lângă cumpărătorii tradiționali, au apărut și alte bănci centrale care acumulează rezerve suplimentare de aur. Acest lucru înseamnă o diversificare geografică față de trimestrele anterioare.
- Contextul geopolitic a fost unul favorabil pentru parcursul aurului, la fel și tendința de scădere a dobânzilor pe piața de titluri de stat din SUA. Preocupați de semnalele din economia reală, traderii au interpretat „selectiv” mesajele șefului Rezervei Federale. Acesta a emis un avertisment conform căruia inflația nu a fost încă depășită. Conform estimărilor traderilor de la Chicago Mercantile Exchange (CME), dobânzile ar fi atins deja un vârf. Aceștia anticipează, în pofida repetatelor avertizări venite din partea lui Jerome Powell, o primă scădere a dobânzilor în martie 2024. Când dobânzile sunt ridicate, aurul tinde să fie mai puțin atractiv.
- Pe piața fizică, însă, reacțiile sunt diverse. În India, unde sezonul de căsătorii impune, în mod tradițional, cadouri din metalul prețios, prețurile ridicate au impus soluții alternative: topirea bijuteriilor vechi pentru a crea noi cadouri, fără a cheltui suplimentar. Importurile au crescut cu 19% și au ajuns la 220 de tone trimestrul al treilea, însă ascensiunea ar fi fost și mai ridicată în lipsa stocului de bijuterii reutilizate. În India, templele și cetățenii ar deține, potrivit estimărilor, 25.000 de tone de aur. În același timp, un alt mare consumator asiatic, China, a utilizat în primele trei trimestre cu 16% mai mult aur pentru monede și lingouri, în timp ce segmentul industrial a înregistrat un declin de 5,5%.
- Economia suferă de pe urma revenirii încă lente, iar incertitudinea din domeniul imobiliar sau al produselor financiare îi face pe tineri să se orienteze către achiziția de aur. Revenirea puternică a Bitcoin ar putea, de asemenea, juca un rol în oscilațiile aurului, presupunând că, la nivel de percepție pentru unele capitaluri orientate speculativ, moneda virtuală ar putea fi percepută drept o alternativă la aur.
- În România, aurul a atins un vârf istoric de peste 300 lei gramul, luni, retrăgându-se ulterior sub acest prag. Deși vulnerabil pe termen scurt, nu este exclus ca, în perspectiva următorilor ani, trendul să continue.
- Având în vedere tensiunile din Orientul Mijlociu, Taiwan, Ucraina și, posibil, aproape un trend de scădere a dobânzilor, nu este exclus ca aurul să-și păstreze un loc semnificativ sau chiar să își lărgească ponderea atât în portofoliile băncilor centrale, cât și în cele ale investitorilor privați. Efectele mișcărilor de pe piețele globale s-ar putea transmite către cotațiile în lei ale aurului, dar fluctuațiile consistente pe termen scurt – sau chiar mai lung, de ordinul săptămânilor – fac mai riscantă abordarea speculativă în raport cu cea investițională.
V. B.