Te-ai întrebat vreodată de ce rețetele precizeză, în unele cazuri, că ai nevoie de un ou mare sau un ou mic? Răspunsul este simplu. Nu toate ouăle sunt la fel. În funcție de mărime, fiecare are o greutate diferită și asta poate influența rețeta, susține foodstory.ro.
Dacă te uiți cu atenție pe cutia sau cartonul în care găsești ouăle la magazin, vei observa că pe lângă firma producătoare este trecută și o literă care indică mărimea oului: S, M, L sau XL (sau ouă jumbo).
Fiecare este un indiciu despre gramajul ouălor.
- Un ou mic – S- cântărește sub 53g
- Un ou mediu – M- cântărește între 53g si 63g
- Un ou mare – L – cântărește între 63g si 73g
- Un ou jumbo – XL – cântărește peste 73g
Dacă în rețetă nu se face o referire exactă la dimensiunile ouălor folosite, atunci poti utiliza ouă de mărime medie.
În funcție de cât de mare este oul, gălbenușul și albușul diferă în cantitate. În general gălbenușul reprezintă 30% din gretatea unui ou. La un ou mediu de 60-63g, vei găsi în jur de 20-23g gălbenuș și în jur de 35-37g albuș.
C.A.