Carbonade flamande sau Carbonade à la flamande, este “vita bourguignon” a belgienilor, ei înlocuind vinul roșu cu berea neagră. Gustul ei variază ușor de la o regiune la alta, în funcție de berea folosită. Este adesea însoțită de cartofi prăjiți sau fierți.
Ingrediente:
- 400 gr pulpă de vită,
- 50 gr unt,
- 3 cepe,
- 500 ml bere neagră,
- 1 lingură făină,
- 1linguriță muștar,
- cimbru,
- dafin,
- pătrunjel,
- ceapă,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Carnea spălată și tăiată cuburi se rumenește în unt.
Se scoate carnea și se călește ceapa tăiată julien.
După sotare, se pune carnea dată prin făină și mustar peste ceapă și se toarnă berea și apa.
Bucățile de carne trebuie să fie în întregime acoperite cu amestecul de apă si bere.
Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mediu timp de o oră și jumătate, amestecând din când în când.
Se servește firebinte, adesea cu cartofi prăjiți sau fierți.
Nicoleta Popa