Originar din Malaiezia şi insula Java, fructul stea se întâlnește și în Africa, Oceania și cele două Americi.
Sursă bogată de antioxidanţi, vitamine și minerale, fructul cu formă şi gust inconfundabile are proprietăţi antimicrobiene, fiind recomandat în cazuri de Salmonella, Staphylococcus Aureus şi Bacillus Cereus.
Persoanele care urmează diete pentru slăbit se pot baza pe carambola, deoarece aceasta conţine vitaminele A, B şi C, substanţe minerale precum magneziu, fier, beta-caroten şi fibre nutritive. Fructul conţine flavonoizi puternici, precum quercetina, epicatechina și acidul galic, care protejează de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Dulce, acrişor şi suculent, carambola poate fi consumat întreg în salate, specialități cu carne, marinate, sosuri, gemuri sau vinuri, iar feliat, confiat sau conservat ornează diverse feluri de mâncare.
Sucul răcoritor de carambola potolește setea, având efect antipiretic şi oferind rezistenţă în faţa infecţiilor.
Frunzele arborelui de carambola au rol foarte important în bucătăria indiană, fiind considerate legume, deoarece au gust de spanac.
R.M.