-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:23
No menu items!

„Caracatița” președintelui CJ Mehedinți, reținut de DNA

spot_img

duicumascati.pres cj mh

Adrian Duicu, președintele Consiliului județean Mehedinți, reținut de procurorii DNA joi, tăia și spânzura în județ. conform informațiilor obținute de anchetatori, Duicu comanda consilierilor cui să acorde contractele cu statul, numea în funcții polițiști la București, organiza „flagrante” celor pe care vroia să îi elimine, trimitea controale „la sânge” firmelor care nu vroiau să-i răspundă „cerințelor” sale financiare.

Încă de acum 10-15 ani, Adrian Duicu, 43 de ani, s-a remarcat prin contractele cu statul, prin intermediul firmelor sale. Domeniul, carburanți și comercializarea acestuit tip de produs i-a adus, mai târziu și o funcție de director al Petrom Mehedinți. După ce a intrat în PSD, a fost ales consilier județean. Între 2008 și 2012, cât a fost consilier județean, Duicu a fost demis de 3 ori din funcție, din cauza rapoartelor ANI, care arătau legăturile sale de afaceri cu firme care obțineau, în continuare, contracte cu statul, în condițiile în care Adrian Duicu era consilier județean.

Procurorii DNA susțin că Duicu a vrut să-l numească pe șeful IPJ Mehedinți, constantin Ștefan Ponea, reținut și el în același dosar, director adjunct al Direcției de Ordine Publică din IGPR. Susținut de Dan Nica, Ponea a fost menținut ca șef al poliției județene din 2009, iar soția sa a fost, până la finele anului trecut, procuror șef al Parchetului Curții de Apel Craiova. De altfel, Elisabeta Ponea ar fi urmat să fie numită, tot pe „pilele” din PSD, într-o funcție de conducere din Parchetul General, conform comunicatului DNA. Elisabeta Ponea s-a înscris și a fost admisă, în februarie 2014, la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu Ioan – Adrian, președintele Consiliului Județean Mehedinți a afirmat față de inculpatul Ponea Constantin Ștefan, inspector șef al IPJ Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea MAI, șeful IGPR , (…) și că își va folosi această influență pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină temporar pe Ponea Constatin Ștefan în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți.

comunicat DNA

Anchetatorii au mai descoperit că președintele CJ i-ar fi cerut șefului poliției, Constatin Ponea, să o roage pe șefa Secției de contencios a instanței care avea pe rol dosarul său cu ANI, să ii dea o soluție favorabilă. Resepectivul magistrat, susține DNA este rudă cu șeful IPJ Mehedinți.

Comenzile politice ale lui Duicu, privind contractele atribuite de CJ Mehedinți, erau la la ordinea zilei, conform DNA. Duicu le-ar fi spus reprezentanților unui furnizor de echipamente medicale și celor ai unei societăți de leasing care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel încât să obțină un contract cu Spitalul județean de Urgență Drobeta Tr. Severin. Contractul, pe 7 ani, în valoare de peste 2,7 milioane de euro, chiar a fost câștigat de cele două societăți.

O firmă care nu voia, probabil să răspundă comenzilor lui Duicu a fost pur și simplu „executată” de președintele CJ. Procurorii DNA au stabilit că Adrian Duicu a intervenit la un ministru PSD, la șeful unei instituții publice centrale dar și la alte organe abilitate, astfel încât controalel trimise pe capul firmei respective, să se soldeze cu amenzi usturătoare, deși operatorul economic își desfășura activitatea legal.

Folosindu-se de „controlul” asupra unei televiziuni locale, Adrian Duicu ar fi comandat un flagrant, filmat cu camera ascunsă, asupra unei asistente de la Spitalul Județean Mehedinți, dar femeia a refuzat banii. Ca să răsplătească angajații televiziunii, Duicu  le-ar fi făcut rost de contracte, pe care le-au achitat subordonații săi din județ.

Folosul necuvenit obținut de cele 2 societăți comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obținute ca urmare a faptului că Duicu Ioan – Adrian a impus, prin intermediari, tuturor primarilor și tuturor funcționarilor publici cu funcții de coducere de pe raza județului Mehedinți, să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei.

comunicat DNA

În afara lui Adrian Duicu și Constantin Ștefan ponea, șeul IPJ Mehedinți, anchetatorii l-au mai reținut și pe Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației PSD Orșova, căruia i-a cerut să îi determine pe 11 dintre membrii Consiliului Local Orșova să voteze favorabil pentru scoaterea din domeniul public și concesionarea către un membru al familiei șefului IPJ Mehedinți, Constantin Ponea, a 2 suprafețe de teren din centrul orașului Orșova.

Toți cei 3 reținuți vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare pentru 29 de zile.

M.N.