Încrengătura afacerilor ilegale descoperite de DNA în grupul lui Toni Greblă duce de la exporturi cu documente falsificate, pentru evitarea embargoului impus de Rusia la afaceri cu carne, dar și off-shoruri în domeniul energiei
Procurorii DNA au stabilit că una dintre intervențiile lui Toni Greblă pentru finul său, Ion Bîrcină a fost intermedierea cu generalul mason Bartolomeu Săvoiu și doi cetățeni străini, basarabeanul Victor Dolghi și turcul Sevket Corekci.
Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.
comunicat DNA
Anchetatorii susțin că membrii grupului s-au întâlnit atât în țară, cât și în străinătate, pentru a stabili detaliile transporturilor. Toate exporturile aveau documente vamale sau comerciale falsificate.
Ion Bîrcină împreună cu persoane din anturajul său, Costin Iliescu şi Nicolae Orbișor, au întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.
comunicat DNA
Dintre firmele de la care aceştia intenţionau să procure respectivele produse se află S.C. RADOR A&E S.R.L. Piteşti, S.C. COSCO VELE S.R.L. finul lui Toni Greblă, Ion Bîrcină, împreună cu „Generalul” Bartolomeu Săvoiu, dar și alții (turcul Sevket Corekci, Lorena Oneaga și Constantin Anton) au participat, în Turcia, la expoziţia de franciză în domeniul agro-alimentar, în 2014.
De asemenea, ION BÎRCINĂ, împreună cu SEVKET COREKCI şi cu sprijinul lui BARTOLOMEU CONSTANTIN SĂVOIU (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.
comunicat DNA
Printre firmele ce puteau intermedia asemenea afaceri era S.C. ROMGALLIA INTERNATIONAL COMMERCE & INDUSTRIE S.R.L., deţinută printr-o societate de tip off-shore numită ORIOLE MANAGEMENT LIMITED, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Procurorii susțin că în anturajul grupului este şi Mădălin Berbecel, care, în cursul lunii iunie 2014, a înfiinţat Întreprinderea Individuală IRINA MĂDĂLINA BERBECEL, existând informaţii că se urmăreşte transferul către această entitate a activităţilor comerciale derulate iniţial pe S.C. GARDENA RIVER S.R.L.
Basarabeanul Victor Dolghi este asociat la S.C. BLUE ENERGIE GROUP S.R.L. împreună cu Vladislav Chetrar şi Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Ion Bîrcină şi al lui Toni Greblă, mai spun procurorii DNA.
Parlamentarii suspectați de fapte de corupție, alături de Toni Greblă, Iulian Iancu și Lucian Șova, sunt deputați PSD de Bacău. Ambii deputați fac parte din Comisia de Industrii, și au și afaceri în domeniul energiei.
Iulian Iancu și Lucian Șova sunt acuzați că s-au folosit de funcțiile de conducere în PSD și au intervenit, în perioada octombrie-noiembrie 2012, pe lângă horia Hăhăianu, director la acea vreme la Transelectrica, pentru ca managementul Energomontaj IEA (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE TRANSELECTRICA S.A.), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti pentru organizaţia PSD Bacău. era vorba de un transport în interes electoral, de la Bacău la București și retur, tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată. Din anchetă a rezultat că transportatorul S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.
Astfel, deputatul Iulian Iancu i-a cerut lui Horia Hăhăianu să-l sprijine pentru finanțarea unui monument în județul Bacău, comuna Lipova. Iulian Iancu s-a promovat politic cu ocazia inaugurării acestu monument.
La schimb, susțin procurorii DNA, Hăhăianu a fost asigurat că ar fi ajuns ministrul Energiei, în decembrie 2012. Procurorii spun că Hăhăianu a luat bani cu împrmut de la finul lui toni Greblă, Ion Bîrcină și-i spunea acxestuia că nu-i poate da suma înapoi pentru că un cămătar făcea presiuni asupra lui pentru un alt împrumut.
Din declaraţia de avere a directorului general Hăhăianu Horia, rezultă doar datorii foarte mari la bănci, de peste 100.000 euro, și nu datorii către persoane fizice, singura datorie fiind faţă de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 euro.
În schimbul acestor foloase necuvenite, Hăhăianu Horia, de la nivelul funcţiei de director general al SC TRANSELECTRICA SA, a sprijinit o firmă controlată de Bîrcină Ion, pentru ca aceasta să obţină, în asociere , un contract de achiziţii, Hăhăianu Horia influenţând criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012.
De asemenea, în baza aceleiaşi relaţii cu Hăhăianu Horia, Bîrcină Ion a obţinut pentru o altă firmă a sa un contract cu SC TRANSELECTRICA SA, având ca obiect colectarea selectivă a deşeurilor – eliminarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile de la centrele de exploatare şi de la sediul CNTEE TRANSELECTRICA.
comunicat DNA
M. Nedelcu