7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:57
No menu items!

Caracatița președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, va fi judecată la Curtea de Apel București. RECHIZITORIU

spot_img

Adrian Duicu și fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, sunt acuzați de trafic de influență. Alți șase inculpați, printre care managerul unui spital, un avocat, un președinte de organizație locală de partid, un realizator tv dar și un om de afaceri, vor fi judecați în același dosar.

Adrian-Duicu_Ponea_SZ-326x235

DNA a stabilit că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-a spus lui Ștefan Ponea, șeful poliției județene la acea dată că are influență asupra unor membri ai guvernului, șeful IGPR, funcționari din MAI dar și consilieri locali, astfel încât îl poate ajuta să se mențină în funcția de șef al IPJ Mehedinți, iar după o perioadă scurtă, să fie numit director adjunct în IGPR, la Ordine Publică. Soția lui Ponea, procurorul Elisabeta Ponea, avea rezervat, confor lui Duicu, un post de conducere în Ministerul Public.

În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului local al municipiului Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț „convenabil”, a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de m2, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi). Obținerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin Ștefan a și fost realizată prin exercitarea influenței de către Duicu Ioan-Adrian asupra unui număr de 11 membri ai Consiliului local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul lui Popescu Constantin, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a unui partid politic.

rechizitoriu DNA

La schimb, spun procurorii, președintele CJ, Adrian Duicu, i-ar fi cerut lui Ponea să îl determine pe un judecător care avea pe rol cauza lui Duicu, acuzat de incompatibilitate, să îi dea o decizie favorabilă. Șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă era rudă cu familia lui Ponea.

DNA mai susține, în rechizitoriul prin care toți complicii lui Duicu au fost trimiși în judecată, că președintele CJ a ajutat o firmă să deconteze sume foarte mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, peste 3,5 milioane de lei.

Inculpatul Duicu Ioan-Adrian și-a folosit influența conferită de calitatea sa de președinte al organizației județene Mehedinți a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cât și din cadrul casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți, să-și exercite atribuțiile de serviciu în sensul obținerii folosului urmărit de acesta. Pentru ajutorul acordat, în sensul realizării intereselor patrimoniale ale firmei administrată în fapt de Duicu Ioan-Adrian, cele două inculpate Feraru Grigorița și respectiv Rolea Elisabeta-Zenovia i-au pretins acestuia din urmă, ca soții lor să fie numiți în funcții, în cadrul administrației publice.

rechizitoriu DNA

Procurorii mai spun că în vara lui 2013, Adrian Duicu i-a cerut unui administrator de firmă să-i facă lucrări de dulgherie la una din locuințele familiei, contravaloarea materialelor nefiind niciodată achitată de președintele CJ.Pentru a-i întoarce serviciul omului de afaceri, Duicu i-a cerut managerului Spitalului Județean de Urgență Dr. Turnu Severin să îi contracteze, firmei respective, lucrările de renovare din cadrul unei secții a spitalului. Iar fondurile necesare lucrărilor de la spital au fost alocate unității de sănătate din bugetul CJ Mehedinți.

Unul dintre realizatorii unui post de televiziune central din București a fost și el trimis în judecată în acest dosar, pentru luare de mită.

În luna august 2013, numitul Bădin Andrei-Dan, realizator al unei emisiuni televizate, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la inculpatul Duicu Ioan-Adrian suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului și al Schimbărilor Climatice. După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Bădin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalități săvârșite de persoana respectivă.

rechizitoriu DNA

Inculpații vor fi judecați de magistrații Curții de Apel București.

M.N.