După o absență de doi ani din mediul online, Mihai Răzvan Ungureanu (MRU), fostul șef al SIE apare în prim plan într-un moment în care nimeni nu se aștepta. Acesta și-a anunțat revenirea pe tabla de șah a politicii prin trei postări pe facebook, după ce nu a reacționat deloc după demisia forțată din fruntea Serviciului de Informații Externe, relatează capital.ro.
„Ce fel de reprezentare ar trebui sa aiba Romania la alegerile europarlamentare? Dupa ce criterii sunt alcatuite listele?” şi „Care sunt criteriile dupa care partidele actuale ar trebui sa isi construiasca lista de candidati la Parlamentul European?” sunt cele două postări cu care MRU a reintrat în atenţia publică. Ambele sunt puse în mai puţin de o oră, ceea ce arată că fostul şef al SIE vrea să devină acum europarlamentar. O altă întrebare postată tot imediat a fost „O suta de ani de cand România e mare. Astazi?”, a mai scris MRU.
„(…)Interesant este că printre primii care i-au apreciat postarea este Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş. Acesta şi-a anunţat deja intenţia de a candida la europarlamentare din partea PULS, noul partid al lui Dacian Cioloş. Oare MRU va candida pe aceleaşi liste cu Dacian Cioloş? Este foarte posibil, mai ales că fostul comisar european a început să aibă probleme la capitolul imagine, după ce s-a aflat că face parte dintr-o familie care a avut conexiuni puternice cu serviciile de informaţii. Sau va vira spre Pro România, unde fostul general SIE, Silviu Predoiu este deja consilierul lui Victor Ponta?”, mai scriu jurnaliștii de la „Capital”.
Potrivit acestora, după aproximativ o oră, MRU a venit şi cu răspunsul la propriile întrebări:
Cred ca un candidat la Parlamentul European trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
1. Abilitate lingvistica medie in engleza, franceza, germana (una dintre aceste limbi macar, ceea ce inseamna obligatoriu nivel B1, cel putin)
2. O buna cunoastere a institutiilor europene, adica o buna cunoastere a mecanismelor de decizie
3. O buna cunoastere a contextului international, probat prin pozitii proprii, sustinute partinic sau nu
4. O buna pozitionare in raport cu alti factori de decizie (networking) europeni.
Cred ca insasi campania trebuie dusa la nivel european, sustinuta de grupurile partinice mari.
Nu cred ca prezenta pe liste trebuie sustinuta de trecutul politic l candidatilor, ci de viziunea de viitor a conducerii.
Mai multe pe www.capital.ro.