În condițiile închiderii totale a frontierei ungaro-sârbe, prin construirea unui gard foarte înalt, imigranții din Orientul Mijlociu au alternativă traversarea pe teritoriul Croației, în drumul spre Europa de Vest. Însă, teritoriul croat, precum și cel bosniac, are pericole la tot pasul.
Cotidianul sârb Blitz scrie că, pe teritoriul Croației, ca și pe cel al Bosniei și Herțegovinei, există, mai ales în vecinătatea frontierei, multe câmpuri minate, „moștenire” a războaielor din Balcani, din anii ‘90. Deși activitățile de deminare durează de foarte mulți ani, aceste câmpuri încă mai au „capcane” și reprezintă un pericol real. În Croația, cea mai mare parte a zonelor periculoase se află în partea de nord-est a țării, nu departe de frontiera cu Serbia și Ungaria.
Potrivit publicației croate Dnevnik, Croația este pregătită pentru sosirea refugiaților. Peste 6.000 de polițiști controlează frontiera, unde deocamdată nu au fost remarcate concentrări de oameni. Din cauza pericolului pe care-l reprezintă aceste câmpuri minate, poliția croată nu-i va lăsa pe imigranți să treacă în grupuri mari, cum a fost în alte țări. „Poliția va înregistra fiecare om în parte, nu va exista o trecere în masă, cum a fost în alte țări”, informează cotidianul Dnevnik.
Emanuel Stan