2.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 3:32
No menu items!

Cantitate-record de alimente alterate, confiscată de Interpol. Ce au descoperit polițiștii în România

spot_img

10.000 de tone de alimente alterate sau contrafăcute, printre care măsline badijonate cu sulfat de cupru și carne de maimuță, au fost confiscate în cadrul unei operațiuni coordonată de Interpol și Europol, în 57 de state, relatează AFP.

Operațiunea, intitulată „Opson V”, constituie un record în ceea ce privește cantitatea confiscată, a anunțat miercuri Interpol într-un comunicat de presă. Anul trecut, „Opson IV” a contribuit la confiscarea a 2.500 de tone de alimente contrafăcute.

Potrivit reprezentanților Interpol, au avut loc mai multe arestări, iar anchetele continuă.

Astfel, aproape 9 tone de zahăr contaminat cu îngrășăminte au fost confiscate la Khartoum (Sudan). În Italia, poliția a confiscat 85 de tone de măsline „vopsite” cu o soluție de sulfat de cupru pentru un aspect mai plăcut.

În Thailanda, poliția a putut merge pe filieră cu ocazia arestării unei persoane care transporta patru tone de carne importate ilegal din India. Anchetatorii au reușit apoi să distrugă peste 30 de tone de carne de vită și de bivol improprie pentru consum și care era destinată vânzării în supermarketuri.

Vameșii de la aeroportul Zaventem din Belgia au descoperit mai multe kilograme de carne de maimuță, iar în Franța au fost confiscate mai multe kilograme de lăcuste și omizi.

Etichetarea falsă s-a dovedit din nou destul de răspândită pentru toate tipurile de produse alimentare din întreaga lume. În Australia, de exemplu, un lot de arahide a fost reambalat și reetichetat ca nuci de pin, reprezentând o amenințare semnificativă pentru cei alergici. Au fost, de asemenea, descoperite 450 de kilograme de miere falsificată.

Potrivit site-ului www.interpol.int, în Ungaria, Italia, Lituania și România, autoritățile vamale și de poliție au descoperit ciocolată, dulciuri și vin spumant nealcoolic pentru copii, contrafăcute, destinate exportului în Africa de Vest.

Lansate în 2011, operațiunile „Opson” au evoluat până ce au implicat aproximativ 60 de țări. „Alimentele și băuturile alterate și de proastă calitate sunt o amenințare reală pentru sănătate și securitate”, a comentat Michael Ellis, șef al unității dedicate luptei împotriva traficului cu bunuri ilicite în cadrul Interpol, citat în comunicatul de presă.

R.D.