3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:11
No menu items!

Caniculă pentru următoarele săptămâni. Vezi prognoza pe regiuni

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prognozează pentru perioada 25 iulie – 7 august o vreme călduroasă în toate regiunile ţării, cu temperaturi maxime cuprinse între 30 şi 34 de grade, precum și ploi slabe cantitativ, pe arii izolate.

Estimarea a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, informează ANM.

În Banat, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va avea variaţii nesemnificative, vremea urmând a se menţine în general călduroasă. Astfel, temperaturile diurne mediate la scara întregii regiuni se vor situa între 30 şi 33 de grade, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra pe 31 iulie şi, din nou, în intervalul 5-7 august. Minimele nocturne se vor menţine la o medie relativ constantă pe tot intervalul de prognoză, situată în jurul valorii de 18 grade. În perioada 26 – 29 iulie instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, vor fi ploi pe arii relativ extinse şi izolat, posibil, mai însemnate cantitativ. În restul intervalului, ploile vor fi în general slabe şi se vor semnala pe suprafeţe restrânse, cu precădere între 31 iulie şi 3 august.

În Crişana, în prima săptămână de prognoză valorile termice vor marca o scădere, de la o medie regională de 32 de grade în prima zi, spre 29 de grade pe data de 29 iulie, pentru ca în weekend să crească din nou, spre 31 de garde pe data de 31 iulie. În a doua săptămână de prognoză regimul termic va avea mici variaţii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 30 şi 32 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evoluţie relativ constantă şi se vor situa în jurul unei medii de 18 grade în prima parte a intervalului de prognoză, iar în a doua parte vor scădea uşor, spre 16…17 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în perioada 26 – 29 iulie, când ploile se vor semnala pe arii mai extinse şi local vor fi însemnate cantitativ. În restul intervalului, vor fi ploi în general slabe, pe spaţii restrânse, cu o probabilitate mai mare între 31 iulie şi 3 august. În transilvania, Intervalul de prognoză se va caracteriza printr-o vreme în general călduroasă, cu medii de 30…31 de grade ale temperaturilor maxime, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe 28 şi 31 iulie, precum şi pe 5 şi 6 august.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se vor situa în jurul unei medii regionale de 15…16 grade, cu o uşoară tendinţă de scădere spre sfârşitul intervalului. Averse locale se vor semnala în jurul datei de 29 iulie şi în intervalul 1-3 august, iar în rest doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va menţine călduroasă, iar media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade. Pe data de 29 iulie va avea loc o uşoară răcire şi valorile medii , diurne vor scădea spre 28…29 de grade, pentru ca apoi să crească din nou şi, până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, să se menţină în jurul unei medii termice de aproximativ 30 de grade. Temperaturile minime nocturne vor creşte de la 15 la 17 grade în prima parte a intervalului, apoi vor marca o scădere uşoară şi în a doua săptămână de prognoză se vor menţine la valoarea medie de 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în perioada 27 – 29 iulie, când ploile se vor semnala pe arii extinse şi local vor fi însemnate cantitativ. În restul intervalului, doar pe suprafeţe restrânse va ploua slab şi trecător, cu o probabilitate mai mare între 1 şi 3 august.

În Moldova, în primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel încât temperaturile medii diurne vor creşte de la 31 de grade în prima zi, spre 34…35 de grade pe 28 şi 29 iulie, când vremea va deveni caniculară în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scădere şi se va menţine, cu mici variaţii, în jurul unei valori medii de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor creşte usor în prima săptămână de prognoză, de la 17 la 19 grade, în medie, pentru ca după data de 2 august să se menţină în jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare între 29 iulie şi 3 august.

În Dobrogea, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni. Astfel, în primele două zile temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade în primele două zile, apoi vor marca o creştere şi vor ajunge la valori de 32…33 de grade, în perioada 28 iulie – 1 august. Ulterior regimul termic va scădea uşor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade spre finalul intervalului. Temperaturile minime se vor menţine la valori medii de 20…22 de grade pe toată durata intervalului de prognoză. Regimul pluviometric va fi în general deficitar şi doar cu totul izolat şi trecător vor fi condiţii pentru ploi slabe cantitativ.

În Muntenia, pe tot parcursul intervalului de prognoză regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade în primele două zile, apoi vor creşte spre aproximativ 35 de grade, în medie, în jurul datei de 29 iulie, vremea devenind caniculară la câmpie în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca doar o uşoară scădere, menţinându-se la valori de 33…34 de grade până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa, în medie, între 18 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 31 iulie şi 1 august. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă. Totuşi, ploi trecătoare, slabe cantitativ, se pot semnala izolat, mai ales în intervalul 1-3 august.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Regimul temperaturii aerului se va menţine relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate între 32 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 28 iulie – 1 august, dar şi în jurul datei de 5 august. Temperaturile minime nocturne nu vor ava variaţii semnificative în intervalul de prognoză şi se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în prima săptămână şi de 18 grade în cea de a doua săptămână. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă, iar ploi slabe, trecătoare, se vor semnala doar izolat, în special între 1 şi 3 august.

La munte, în următoarele două săptămâni, regimul termic se va menţine constant, iar valorile de temperatură vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, în medie, între 20 şi 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12…13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată în perioada 26 – 29 iulie şi 1 – 3 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse şi izolat se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Ploi de scurtă durată, dar în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local şi în celelalte zile ale intervalului de anticipaţie.

Olimpia Diaconiuc