6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:04
No menu items!

Când vor fi validate alegerile și când ajunge noul președinte la Cotroceni

spot_img

Procedura impune mai mulţi paşi până la depunerea jurămânului de către noul președinte în faţa camerelor reunite ale Parlamentului

CCR_SZ (2)

Prima declarație a lui Klaus Iohannis, după ce s-au aflat rezultatele neoficiale, exitpoll-urile, duminică seara, a fost legată de pașii procedurali de după vot.

Mai am emoţii, da! Voi avea emoţii până când Curtea Constituţională dă verdictul final. Din acest motiv i-am rugat pe cei din secţii mare atenţie, mare atenţie la numărare, mare atenţie la raportare, alegerile se termină exact atunci când Curtea Constituţională le validează

Klaus Iohannis

Biroul Electoral Central va definitiva, luni la prânz, numărătoarea finală a tuturor voturilor exprimate de români. Membrii BEC pot dispune renumărarea voturilor într-o secţie de votare sau refacerea centralizării voturilor şi a rezultatului alegerilor, în situaţia în care constată că au fost comise erori sau există neconcordanţe între datele consemnate în procesele-verbale.

După votare şi centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central înaintează Curţii Constituţionale procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin.

Curtea Constituţională are sarcina de a valida rezultatul şi de a-l publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare – unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Curtea Constituţională poate anula alegerile dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului.

Partidele şi alianţele politice sau electorale ori candidaţii pot contesta rezultatul în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

Noul preşedinte ales depune, conform procedurii, jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.

Mandatul preşedintelui României, a cărui durată este de cinci ani, se exercită de la data depunerii jurământului până la depunerea jurământului de către viitorul preşedinte.

Mandatul actualului preşedinte, Traian Băsescu, se încheie pe 21 decembrie 2014.