Procedura obişnuită prin care fostul primar de Baia Mare Cătălin Cherecheş poate fi extrădat durează între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Procurorul din Germania susține însă că instanța la care primarul fugar a făcut contestație poate decide chiar eliberarea lui Cherecheș.
Cătălin Cherecheș a dormit în noaptea de miercuri spre joi într-o celulă a închisorii din Gablingen. Acolo, primarul are la dispoziție, printre altele, un frizer, o bibliotecă și o sală de rugăciune.
Ministrul Cătălin Predoiu a declarat că procedura implică studierea actelor trimise de instanța română, pentru extrădarea condamnatului definitiv, și nu o dezbatere pe fond a cauzei în care cherecheș a fost condamnat. Iar procedurile în materie de extrădare, în toate statele europene, sunt de un „formalism extrem de strict”.
„Practic ce trebuie să facă ţara care este solicitată cu privire la procedura de extrădare este să verifice o serie de criterii, să verifice documentaţia şi să verifice dacă există un mandat european emisă în bună regulă, o cerere de extrădare emisă în bună regulă, identitatea persoanei, să verifice infracţiunea pentru care a fost condamnat cel care urmează să fie extrădat, dacă există o corespondenţă în legislaţia statului solicitant. Sunt criterii tehnice care sunt verificate şi nu o dezbatere pe fond a cauzei”, a declarat ministrul de Interne.
Pe de altă parte, procurorul german care a obținut confirmarea mandatului european de arestare pe numele lui Cherecheș, la Augsburg, a declarat, în exclusivitate pentru România TV, că primarul fugar ar putea fi eliberat în Germania, dacă instanța va decide.
PROCUROR Germania: Procedura de trimitere în alt stat este o procedură mai complicată. Așa este, acum s-a decis arestarea lui. Următorul pas îl va face Tribunalul din Munchen. Instanța va decide, în primă fază, dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corect întocmit pentru extrădare. Dacă da, atunci în următoarea perioadă, tot instanța, Tribunalul va decide în următoarele 6 săptămâni dacă actele sunt corecte, dacă nu s-au depus contestații pentru extrădare. Ei vor decide ce se întâmplă cu arestatul, dacă va fi trimis în România sau dacă va fi eliberat.
RTV: Este posibil ca judecătorii să respingă mandatul european? Sau primarul să depună contestații?
PROCUROR Germania: Da, bineînțeles. Sunt toate căile deschise. Judecătorii sunt independenți, studiază fiecare caz în parte, se uită peste documente, acte. Audiază arestatul, discută cu avocații. Da, este posibil să nu fie trimis în România. Poate fi eliberat, să se bucure de libertate.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins în Augsburg, Germania, la 4 zile după fuga sa din România, prin vama Petea, cu o oră înainte de anunâul instanței românești care l-a condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție. El se afla încarcerat acum la penitenciarul din Munchen și așteaptă decizia instanței germane, pentru extrădarea în România.
M. Nedelcu