3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:58
No menu items!

Cancerul, o maladie care devine epidemie

spot_img

Ultimele statistici arată că 500.000 de români au cancer. Puțini dintre ei sunt însă tratați corect

cancer_spital

La fiecare trei persoane, una va face o formă de cancer de-a lungul vieții, aceasta boală fiind a doua cauză a mortalității în lume. O parte din cazurile de cancer ar putea fi prevenite, altele ar putea fi mult mai bine tratate în România, pentru creșterea șanselor de supraviețuire.

Ghiduri despre cele mai frecvente forme de cancer printre români și tratamentele cele mai potrivite, dar și al măsurilor de prevenție care pot fi luate sunt oferite de experții Organizației Mondiale a Sănătății și ai European Society for Medical Oncology (Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală).

Condițiile precare din spitale scad șansele la viață

În acest moment, aproximativ 100.000 de români urmează un tratament pentru cancer. Alți 400.000 au supraviețuit bolii. În următorii 20 de ani, se estimează că numărul celor loviți de bolile maligne va crește cu 50%.

„Problema în România este lipsa de acces la tratament – radioterapia se face doar pentru 20% dintre cei care au nevoie, dar și condițiile precare de igienă din spitale: o toaletă la zeci de copii bolnavi de cancer. Din aceaste cauze avem o mortalitate mult mai mare: 50 la sută este rata supraviețurii bolnavilor de cancer în România, în timp ce în țările din vestul Europei este 80%”, avertizează Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață, care a investit în dotarea centrelor oncologice de stat din București, Timișoara si Brașov.

Vaccinările care previn îmbolnăvirile

Cancerul afectează pe oricine – indiferent dacă este tânăr sau bătrân, bogat sau sărac, femeie, bărbat sau copil – și reprezintă o povară uriașă pentru pacienți, familii și sistemele de sănătate.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că peste 30% din cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și prin renunțarea la fumat, dar și prin imunizare împotriva cancerelor cauzate de infecții (hepatita B sau HPV, care sunt responsabile de cancerul de ficat și de col).

Alte tipuri de cancer pot fi detectate din timp, tratate și vindecate. Chiar și în cazurile avansate de cancer, pacienții pot fi ajutați prin îngrijiri paleative, oferite prin sistemul de asigurări și în România.

Ghiduri în română pentru tratarea corectă a cancerului

Pe lângă prevenție, foarte importantă pentru români este diagnosticarea, dar și tratarea corectă a cancerelor pentru creșterea șanselor de supraviețuire.

Majoritatea oncologilor români își tratează pacienții conorm ghidurilor de tratament ESMO (European Society for Medical Oncology), cea mai prestigioasă asociație a medicilor oncologi din Europa. Pe lânga variantele de ghiduri pentru medici există și unele pentru pacienti.

Un proiect al Asociației Dăruiește Viață, realizat cu sprijinul ESMO, urmărește să ofere aceste ghiduri și românilor, pentru a crește șansele la viață pentru acești bolnavi printr-o informare corectă.

Din această lună, vor fi disponibile, în limba română, 16 ghiduri de tratament pentru tot atâtea tipuri de cancere (cele mai frecvente și în România, și la nivel european).

Mai exact, este vorba despre ghiduri pentru cancer de sân, cancer de prostată, cancer de vezică, cancer de ficat, melanom, cancer de col, cancer endometrial, cancer pancreatic, cancer de stomac, leucemie acută mieloidă, leucemie cronică mieloidă, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de plămâni, cancer de ovare, cancer epitelial.

Ghidurile sunt special destinate pacientilor și conțin informații medicale complexe traduse pe înțelesul lor: de ce apare fiecare tip de cancer, poate fi prevenit la rude, care sunt schemele de tratament, care sunt efectele secundare, ce trebuie să facă pacientul după finalizarea tratamentului.

Ghidurile vor putea fi descărcate și pe telefoane/tablete/iPad de pe site-ul www.daruiesteviata.ro, unde vor fi disponibile în totalitate. O parte din ghiduri vor ajunge și în spitale, în varianta tipărită pentru a putea fi oferite de medici bolnavilor.

Statistici îngrijorătoare despre cancer

Experții Organizației Mondiale a Sănătății detaliază câteva statistici îngrijorătoare despre cancer.

1. Există mai mult de 100 de tipuri de cancer, orice parte a corpului putând fi afectată.

2. În anul 2008, peste 7.6 milioane de oameni au murit de cancer – 13% din toate decesele înregistrate în lume.

3. În jur de 70% din toate tipurile de cancer apar în țările nedezvoltate sau în curs de dezvoltare.

4. În lume, cele mai comune tipuri de cancer care ucid bărbații sunt (în ordinea frecvenței): plămânii, stomacul, ficatul, cancerul colorectal și esofagul.

5. Cele mai comune cinci tipuri de cancere care ucid femeile sunt (în ordinea frecvenței): sân, plămâni, stomac, colorectal și cervical. În multe tări în curs de dezvoltare, cancerul cervical este cel mai comun tip de cancer. Fumatul este cea mai importantă cauză de deces prin cancer care poate fi prevenită, cauzând 22% din toate decesele prin cancer.

6. O cincime din toate cancerele din lume sunt cauzate de infecții cronice, cum ar fi HPV (human papillomavirus), care cauzează cancer de col si virusul hepatitei B, care cauzează cancerul la ficat.

7. Cancere cu un impact major cum ar fi cel de sân, cervical și colorectal pot fi vindecate dacă sunt detectate din timp si tratate adecvat.

8. Toti pacienții care au nevoie de controlul durerii pot fi ajutați cu actualele metode de control al durerii și prin îngrijire paleativă.

9. Mai multe de 30% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite, mai ales prin renunțarea la fumat, prin adoptarea unei diete sănătoase, printr-o activitate fizică susținută și prin consum moderat de alcool. În țările dezvoltate, până la 20% din decesele prin cancer pot fi prevenite prin imunizarea impotriva infecției cu hepatita B și a HPV.

Geta Roman