În 2002, părinţi din toată lumea s-au unit pentru prima oară pentru o cauză comună: toţi copiii bolnavi de cancer să primească cel mai bun tratament şi îngrijire. În 2003, Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer.
În România, Asociația P.A.V.E.L. a organizat în fiecare an evenimente cu această ocazie pentru copiii bolnavi şi famiile lor, la secţiile de oncopediatrie şi hematologie din Bucureşti.
De asemenea, Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenţia autorităţilor asupra suferinţei celor 5000 de copii din România care se luptă în fiecare zi cu această maladie. În fiecare an, aproximativ 400 de noi cazuri de cancer pediatric sunt diagnosticate, afecţiunile oncologice fiind a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români.
Reprezentanţii FABC şi ai Asociației P.A.V.E.L. susţin că „peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate timpuriu şi dacă cei mici au şansa să fie trataţi cu medicamentele de care au nevoie şi nu de cele care sunt mai la îndemână. Copiii, mai mult ca oricine, au nevoie de tot ce este mai bune, deoarece ei sunt adulţii de mâine, iar autorităţile ar trebui să ţină cont de acest lucru când stabilesc listele de medicamente oncologice compensate şi gratuite.”
Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate şi la nivel european, dar important este că înregistrează progrese în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi. Pentru a înregistra aceste progrese şi în România, reprezentanţii FABC şi ai Asociației P.A.V.E.L. spun că trebuie reactualizată imediat lista de medicamente compensate şi gratuite pentru astfel de maladii.