Armata canadiană acuză că avioanele sale, care supraveghează aplicarea sancțiunilor Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord, sunt hărțuite în mod constant de avioanele Chinei, care zboară atât de aproape de echipajele sale încât piloții „se pot vedea unul pe celălalt”. În unele cazuri, avioanele de război chineze s-au apropiat atât de mult încât cele canadiene au fost nevoite să-și schimbe cursul pentru a evita o coliziune, au transmis Forțele Armate Canadiene, potrivit CNN.
Oficialii canadieni nu au oferit date precise, dar au precizat că evenimentele se petrec din ce în ce mai frecvent în spațiul aerian internațional.
Potrivit acestora, avioanele de război chineze s-au apropiat atât de mult încât cele canadiene au fost nevoite să-și schimbe cursul pentru a evita o coliziune, au transmis Forțele Armate Canadiene. Un exemplu dat de oficialii canadieni este cel în care două avioane de vânătoare chinezești s-au apropiat periculos de mult de o aeronavă CP-140 Aurora.
„În aceste interacțiuni, aeronavele PLAAF (Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului) nu au aderat la normele internaționale de siguranță aeriană. Aceste interacțiuni sunt neprofesioniste și pun în pericol siguranța personalului nostru”, a declarat Dan Le Bouthillier purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Canadiene, citat de CNN.
Zborurile canadiene din cadrul Operațiunii NEON supraveghează zona pentru ca „activități suspectate de evitare a sancțiunilor maritime, în special transferuri de la navă la navă de combustibil și alte mărfuri interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite” să nu se întâmple, a declarat Le Bouthillier.
Este vorba de sancțiuni impuse între 2006 și 2017, care urmăresc să preseze Coreea de Nord să-și abandoneze programele nucleare.
Astfel de incidente au avut loc și anii trecuți. În 2019, două avioane de luptă chineze au hărțuit o navă de război canadiană în Marea Chinei de Est, descrisă de mass-media chineză drept o „primire călduroasă”. Incidentul dintre fregata HMCS Regina și două avioane de luptă chineze Su-30 a avut loc în timp ce nava se afla în apele internaționale de lângă Shanghai, cu avioanele de luptă apropiindu-se până la 300 de metri de prova navelor de război canadiene, potrivit rapoartelor de la acea vreme.
Cel mai grav incident a avut loc în 2001, între China și SUA. Un avion de luptă chinez a intrat în coliziune cu un avion de recunoaștere al Marinei SUA deasupra Mării Chinei de Sud. Pilotul avionului de vânătoare chinez al F-8 și-a pierdut viața, iar avionul american a fost nevoit să aterizeze de urgență pe insula Hainan din China. Cei 24 de membri ai echipajului american au fost reținuți pe insula chineză timp de 11 zile înainte de a fi eliberați.
Adina Silav