Conform unui studiu realizat în rândul studenților, de Agenția Națională Antidrog (ANA), în anul 2012, canabisul este cel mai consumat drog, într-o proporție de 20,9%.
“Potrivit rezultatelor studiului, se remarcă o prevalență a consumului de droguri de-a lungul vieții de 23,2%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar și tranchilizante, administrate fără prescripție medicală, și substanțele noi cu proprietăți psihoactive comercializate sub numele de droguri legale sau plante etnobotanice”, informează ANA, în raportul activității pe anul 2012, prezentat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Conform statisticilor, dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul, 20,9%, urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD și amfetamine. Heroina înregistrează valori sub 1%. Substanțele noi cu proprietăți psihoactive (SNPP) au o prevalență pentru consumul de-a lungul vieții de 9,5% iar consumul de tranchilizante fără prescripție medicală înregistrează valoarea de 3,6%.
“Prevalențele bolilor infecțioase, asociate consumului de droguri, au înregistrat, în ultimii ani, tendințe crescătoare. De asemenea, a fost semnalată apariția unui focar de infecție HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România. Conform datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-Sida, numărul consumatorilor de droguri injectabile, nou diagnosticați cu HIV, a crescut în România de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 cazuri în 2011”, precizează ANA.
A.V.