-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:40
No menu items!

Campanie pentru copiii care semnalează agresiuni: „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia”

spot_img

Poliţia Română, sprijinită de Corpul Național al Polițiștilor și parteneri non-guvernamentali, a lansat campania „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia”, pentru a încuraja elevii să nu rămână pasivi în faţa agresiunilor, astfel că orice act de violenţă sau trafic de droguri poate fi semnalat la numărul de telefon 119.

Campania IGPR „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” va fi implementată pe parcursul anului școlar 2024-2025 și își propune ca atât elevii, dar și cadrele didactice și părinții să conștientizeze că pot asigura, împreună cu Poliția, un climat de siguranță în școli. 

Cele trei direcții pe care se axează campania sunt:

1. Creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional;
2. Informarea populației cu privire la identificarea comportamentelor de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și în referire la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar;
3. Informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro.

Canalul de informare va conține informații dar și sfaturi, modalități de acțiune, lecții de informare pe diferite cicluri de învățământ  (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

„Subiecte de interes pentru copii, precum utilizarea în siguranță a internetului, prevenirea traficului de persoane și a consumului de substanțe cu efect psihoactiv, reducerea riscului de victimizare în diferite situații, sunt abordate astfel încât copiii să cunoască principalele forme de manifestare ale infracțiunilor, potențialele riscuri și consecințe, dar și care sunt cele mai potrivite mijloace de prevenire a acestora”, a declarat comisar-șef de poliție Daniel-Alexandru Radu, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul General al Poliției Române.

Conform datelor oficiale, 90% din infracțiuni sunt comise în incinta unităților de învățământ, și doar 10% în afara lor.

M. Nedelcu