2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 21:42
No menu items!

Campanie împotriva pirateriei software

spot_img

campanie piraterie software

Şeful Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR, Constantin Stroescu, a precizat, într-o conferinţă de presă, că “scopul campaniei este acela de a preveni încălcările prevederilor legale în domeniul proprietăţii intelectuale şi de a evita riscurile tehnice asociate folosirii unui software fără licenţă. Se pleacă de la premisa că nu toţi cei care utilizează programe de calculator fără licenţă sunt de rea credinţă, însă unii nu sunt suficient informaţi şi de aceea se încearcă sensibilizarea cu privire la riscurile utilizării programelor de calculator fără licenţă şi cu privire la modalităţile pe care le pot adopta pentru a înlătura aceste riscuri”. El a spus că această campanie, intitulată ‘Poţi să treci de orice verificare cu bine?’, este adresată unui număr de 30.000 de companii, fiecare utilizând cel puţin 15 calculatoare.

Cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei legate de pirateria software sunt: utilizarea programelor de calculator fără licenţă, folosirea software-ului pe mai multe calculatoare decât numărul permis prin licenţă, completarea contractelor de licenţiere cu date false, utilizarea altor versiuni decât cele contractate. Stroescu a atras atenţia că pierderea datelor din calculator este un risc pe care cei care utilizeaza programe fără licenţă și-l asumă, pe lângă cele generate de încălcarea prevederilor legale.

Cu ajutorul acestei campanii se dorește asigurarea consultanţei de specialitate companiilor interesate pentru realizarea unui audit software intern în vederea remedierii situaţiei existente. Magda Popescu, reprezentant al Business Software Alliance (BSA), a precizat că rata pirateriei software în România este de 63% şi că o mare parte din aceasta vine din zona de business sau a folosirii instituţionale de programe pentru calculator. ‘În România rata pirateriei software a scăzut în ultimii şapte ani cu nouă procente. Acest ritm este de trei ori mai accelerat decât ritmul de scădere a ratei pirateriei la nivelul UE, unde în aceeaşi perioadă de referinţă rata pirateriei software a scăzut cu doar trei procente’, a subliniat Popescu. Un studiu realizat de International Data Corporation pentru BSA arată că scăderea cu 10% a ratei pirateriei ar aduce la bugetul de stat al României un plus de 87 de milioane de dolari. Reprezentanții IGPR au menționat faptul că în urma activităţilor de prevenire, în campania derulată în perioada septembrie 2011 – iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea IGPR şi BSA prin care erau informate despre riscurile tehnice, legale şi de imagine care pot apărea în urma pirateriei software. Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanţă BSA, iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de autoauditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA în legătură cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate.