4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:54
No menu items!

Camera Deputaților a adoptat legea care interzice fumatul în TOATE spațiile publice închise. Legea merge la promulgare

spot_img

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 164 voturi pentru, 20 voturi împotrivă și 26 de abțineri, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile închise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare președintelui.

Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie inițiate de deputatul PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se referă la definirea spatiului public închis, care conduce la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise.

Practic, potrivit acestui proiect, singurul loc unde se vor amenaja acele „cuști” speciale pentru fumători este zona de tranzit din aeroport, și singurele spații publice închise unde se permite fumatul sunt penitenciarele de maximă siguranță.

„Avem în România o lege veche de 15 ani care a dovedit că este absolut inutilă. Nu a limitat în niciun fel fumatul în spaţiile publice şi, în continuare, cei 72% dintre români care nu fumează sunt supuşi unei minorităţi de 28% care fumează. Este momentul ca România să intre şi ea în normalitate, să intre rândul ţărilor care au limitat în mod drastic fumatul în spaţiile publice. Doar 28% dintre români fumează, 28% dintre alegătorii dumneavoastră”, a declarat deputatul PNL Horia Cristian.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.