Originar din America Centrală, cartoful dulce este una din cele mai vechi legume. Aliment foarte sănătos, acest fruct al pământului are valori nutritive dintre cele mai consistente. Din punct de vedere proprietăţi, calităţi, nutrienţi şi beneficii, cartoful dulce poate asigura meniul zilnic al unui om, prin conţinutul echilibrat de carbohidraţi, proteine şi grăsimi.
Nutriţioniştii susţin că varianta dulce a cartofului este mult mai sănătoasă, mai săracă în calorii şi mai bogată în betacaroten. Cartoful dulce conţine vitamina A sub formă de betacaroten, vitamina C şi mangan, cupru, fibre alimentare şi vitamina B6, fier şi potasiu.
Proteinele din compoziţia cartofului dulce au proprietăţi antioxidante. Vitaminele A şi C au calităţi antiinflamatorii, reducând crizele de astm şi durerile reumatismale. Vitamina B reduce riscurile atacurilor de cord, iar potasiul contribuie la menţinerea echilibrului electrolitic fluid şi a funcţiei cardiace.
Vitamina C în combinaţie cu fierul şi alţi nutrienţi ajută la vindecarea bronşitei. Vitaminele B şi C, ca şi betacarotenul, calciul şi potasiul, tratează ulcerul gastric. Consumul de cartofi dulci previne constipaţia şi reduce inflamaţiile.
Fumătorilor, activi şi pasivi, li se recomandă un regim bogat în alimente care conţin vitamina A, cartoful dulce numărându-se printre acestea. Persoanele care consumă cartofi dulci au imunitate la boli şi la viroze de sezon. Cartoful dulce calmează stomacul şi intestinele.
Roxana Mera